Volleybal

Belgisch volleybalseizoen: over Icarus, Beerschot en de Oude Belgen

Ons land kende een fantastische eindzomer met het EK volleybal. Vele volleyballeken leerden de sport kennen en de Golden Dragons en Yellow Tigers werden een begrip in België. Gelukkig moet u niet lang op uw honger blijven zitten want de hoogste volleybalcompetitie, de Liga A, is van start gegaan. Na het intermezzo van Lennik kregen we vorig jaar de wedergeboorte van de aloude klassieker: Knack Roeselare tegen Noliko Maaseik. Zijn we vertrokken voor nog eens vijftien jaar pendelen tussen Limburg en West-Vlaanderen?

Knack Roeselare
© Facebook

Zowel Knack Roeselare als Noliko Maaseik hebben zo hun redenen om in april terug op het appel te zijn in de play-off finale. Roeselare zou maar wat graag hun droomseizoen herhalen in hun 50-jarig jubileumjaar, terwijl een vertimmerd Maaseik eerherstel zoekt. De Supercup van afgelopen weekend kan in elk geval niét als referentie dienen. Roeselare won weliswaar met 3-1 maar door het EK kenden beide ploegen verre van een optimale voorbereiding. De ploeg met het meeste automatismen won van een ploeg volop in opbouw. Het was een Supercup die niet meer voorstelde dan een intensieve oefenmatch. De seizoenstart staat dus beetje synoniem voor voorbereiding bij beide topploegen, iets waarvan andere ploegen misschien wel gebruik van kunnen maken.

Lennik 2.0
Traditioneel zullen er opnieuw enkele ploegen pretenderen om hun voet naast Maaseik en Roeselare te zetten. Het is echter oppassen geblazen na de Icarusvlucht van Asse Lennik: hoog vliegen met het behalen van de play-off finale en Champions League, maar het financiële en structurele plaatje klopte helaas niet. Lennik nam afscheid van de Nederlandse coach Marko Klok en verwelkomde Leeuwenaar Johan Devoghel die er in een eerder verleden al eens vijf jaar assistent-coach was onder Alain Dardenne (huidige Menen-coach). Lennik neemt duidelijk een doorstart en trok een zevental nieuwe spelers aan. Of ze een rol van betekenis kunnen spelen, valt te betwijfelen maar met de ervaren spelverdeler Tim Verschueren hebben ze zeker een belangrijke ervaren factor in de ploeg. Een stabiel seizoen draaien met een uitschieter lijkt desondanks het hoogst haalbare.

Menen moet bevestigen
Wie vorig jaar de rol van uitdager van de Grote Twee op zich nam, was het verrassende Prefaxis Menen. Na fantastische play-offs moesten ze maar nipt de duimen leggen tegenover Maaseik in de strijd om de tweede plaats. Met een duidelijke Belgische tint streven ze er bij Menen naar om dat te herhalen. Als beloning voor hun puike seizoen treden ze dit seizoen aan in de CEV-cup. Hun Europese thuismatchen spelen ze wel bij de West-Vlaamse buren in Sporthal Schiervelde, thuishaven van Knack Roeselare. Een verrassend weetje over Schiervelde is trouwens dat de zaal in principe zelf afgekeurd is voor Champions League, de FIVB staat echter al jaren een uitzondering toe vanwege de bewezen staat van dienst van Knack Roeselare in de CL. Ongetwijfeld ook in de wetenschap dat een volledige nieuwe sporthal bouwen gewoonweg teveel geld kost in huidige tijden.

Een aangename (her)aanwinst voor de Belgische competitie is Julien Lemay die overkomt van het Franse Tourcoing. De kwieke Fransman werd in 2007 bij Knack Roeselare nog uitgeroepen tot beste libero van de competitie én de Champions League en moet zorgen voor stabiliteit in de receptie bij Menen. Daarnaast werden de contracten van sleutelspelers Anshel Ver Eecke, Dragan Radovic en kapitein Jelle Sinnesael verlengd. Aan de pas spelen volgend jaar de Nederlander Daan Van Haarlem en het jong Belgisch talent Lienert Cosemans. Het grote vraagteken blijft echter of het vertrek van ervaren rot Kristof Hoho kan worden opgevangen. Aan coach Alain Dardenne om deze vraag te beantwoorden.

Bye bye Beerschot
Geen eersteklassevoetbal meer op het Kiel maar niet getreurd want de Antwerpenaren hebben een mooi alternatief: Topvolley Antwerpen. De club zit volop in de lift. Een fantastisch parcours in de competitie kende vorig jaar geen gevolg in de play-offs, waar uiteindelijk slechts een vierde plaats werd behaald, waardoor er toch een wrange nasmaak moet geweest zijn. Coach Kris Tanghe verklaarde na afloop van vorig seizoen al dat de ambities voor het volgend seizoen ofwel de bekerfinale ofwel de Play-off finale zijn. Straffe uitspraken en een duidelijk signaal dat de stap van subtop naar top wil gezet worden. Antwerpen telde vorig jaar een van de smaakmakers van de Belgische competitie in zijn rangen, het Deense dynamiet Mads Ditlevsen. Met Yannick Van Harskamp aan de pas (ex-Maaseikspeler met twee Belgische titels en twee bekers op zijn palmares) erbij is het nu of nooit voor Topvolley Antwerpen.

Tandem Tervaportti-Tuerlinckx
Routine versus rotatie, automatismen versus veranderingen, Knack Roeselare versus Noliko Maaseik anno 2013. Knack Roeselare bouwt dit jaar verder op het succesrecept van vorig jaar terwijl Noliko Maaseik een complete make-over kreeg in het tussenseizoen met maar liefst zeven nieuwe spelers. Belangrijkste aanwinst bij Roeselare is ongetwijfeld de terugkeer van Matthijs Verhanneman. Hij keert terug na een Italiaans avontuur dat niet echt als een groot succes kan bestempeld worden. Verhanneman zal er dus op gebrand zijn zich te tonen, zeker nadat hij op het EK ongelukkig uitviel met een enkelblessure. Knack Roeselare telt nog altijd de beste spelverdeler van de Liga A in de rangen, de Fin Eemi Tervaportti, die beschikt over een moordende floatopslag en een openbaring was op de pas vorig jaar. Stijn D’Hulst is al voor het vierde jaar op rij een ideale stand-in. Belangrijkste schakel vorig jaar (en ook uitgeroepen tot Speler van het jaar) was kapitein Hendrik Tuerlinckx, een spectaculaire hoofdaanvaller met springveren in de schoenen en buskruit in de arm. Zonder ongelukken belooft de tandem Tervaportti-Tuerlinckx opnieuw vuurwerk te geven.

Italiaanse creativiteit in Limburg
Jarenlang verzamelde Noliko Maaseik titels en bekers alsof het knikkers waren. De moedige beslissing om met Brecht Van Kerckhove als hoofdcoach verder te gaan na het tijdperk Vital Heynen, liep vorig seizoen helaas faliekant af. Het hele seizoen wroetten de Limburgers op zoek naar hun beste spelniveau. Een herboren Knack Roeselare bleek echter op alle vlakken vele maten te groot. Na amper één jaar mocht Van Kerckhove beschikken, hij vond onlangs een nieuwe uitdaging bij de Vlaamse Volleybalbond als Directeur Sportkader Opleiding. Vincenzo Di Pinto volgde hem op en moet als kersverse hoofdcoach Maaseik opnieuw op het juiste spoor zetten. De 55-jarige Italiaan coachte al verschillende Italiaanse ploegen en zo ook de Spaanse nationale ploeg op het WK in 1998 waar ze knap achtste werden. Opmerkelijk is dat Di Pinto op dat EK uitgeroepen werd tot meest creatieve coach. Als assistent werd in eerste instantie Jo Van Decraen aangenomen, maar die haakte in september om persoonlijke redenen af waardoor Maaseik in allerijl Giovanni Torchio aantrok als vervanger. In Limburg zal er net als vroeger opnieuw een mondje Italiaans te horen zijn.

Maaseik dus op zoek naar eerherstel. Wie alvast mee zal helpen zoeken, zijn Kristof Hoho en Matias Raymaeckers. Twee Oude Belgen met aardig wat ervaring en titels op de teller. In de Supercup bewezen ze alvast iets extra’s te kunnen brengen. Maaseik trad in de Supercup trouwens aan met vijf Belgen in de basis, de enige buitenlanders waren de Nederlandse Brit Michaël Parkinson en de Argentijn Federico Pereyra. De Argentijn komt over van het Italiaanse Brolo en maakte deel uit van de nationale selectie van zijn land op de Olympische Spelen in Londen. Het valt nog af te wachten of dit vernieuwd Maaseik in staat zal zijn om Roeselare het vuur aan de schenen te leggen.

De spanning die we bovenin hopelijk zullen kennen zal onderin dit jaar ver te zoeken zijn. Dit jaar zijn er namelijk geen dalers in de Liga A. De ploeg die hier waarschijnlijk nog het meest dankbaar voor is, is VDK Gent. Na hun fiascojaar een vijftal jaar geleden (één seizoen in de hoogste klasse met een ticketje retour) krijgen ze de kans om een overgangsjaar te hebben en alles structureel op punt te stellen.

Kweekvijver voor talent
U hebt ongetwijfeld de volleybalsmaak volledig te pakken na de recente exploten van onze nationale ploegen.  Vele Tigers en Dragons spelen dan wel in het buitenland, de Belgische volleybalcompetitie is meer dan ooit de kweekvijver voor jong talent. Belgische jeugd krijgt volop kansen op alle niveaus en daar kunnen we alleen maar tevreden over zijn. In het competitiebegin loert er altijd een stunt om de hoek en in de play-offs is er spektakel van hoog niveau gegarandeerd. Het loont dus beslist de moeite om enkele volleybalmatchen mee te pikken dit seizoen. U ziet dan misschien wel een potentiële olympische medaillewinnaar spelen, die kans laat een sportliefhebber toch niet liggen?

Vrouwen van Kieldrecht willen revanche

Bij de vrouwen won landskampioen Gent de Supercup na een simpele 3-0 zege tegen bekerwinnaar Oudegem. Gent domineerde de hele match en kwam amper in de problemen terwijl Oudegem toonde dat het nog wat tijd nodig heeft. Na drie opeenvolgende titels van Asterix Kieldrecht was het vorig jaar Gent dat zijn eerste landstitel in de Eredivisie mocht vieren. In de finale van de play-offs haalde Gent het toen met 2-1 van Kieldrecht. Hermes Oostende blijft recordhouder met 13 titels, weliswaar te danken aan hun traditierijk verleden want de laatste Oostendse titel dateert al van 1987. Gent hoopt dit jaar te bevestigen, terwijl Kieldrecht ongetwijfeld belust is op revanche. Het belooft spannend te worden in de Belgische volleybalcompetitie dit jaar.

1 reactie op “Belgisch volleybalseizoen: over Icarus, Beerschot en de Oude Belgen

  1. Pingback: Sportpaleis, waar zijn die handjes? | Pieterjan Blondeel Sport.blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s