Volleybal

Historische apotheose in cijfers

Het Belgisch topvolleybal krijgt de ontknoping die het verdient. Doorbreekt Antwerpen de twintigjarige coalitie tussen Roeselare en Maaseik? Of krijgt Antwerpen na 56 jaar nog eens een Belgische kampioen volleybal? Één ding is zeker: het was nu al een historisch volleybalseizoen. Extrasport balde voor u de meest opmerkelijke cijfers uit het afgelopen volleybalseizoen samen in aanloop naar de allesbeslissende match in play-off finale.

1: Precura Antwerpen won dit jaar de Beker van België na een zinderende finale, meteen de eerste trofee van de kersverse topclub. Ze hadden een ambitieus vijfjarenplan maar dat lijkt al achterhaald nu ze ondertussen ook al een Champions League-ticket beet hebben en op amper drie sets staan van een historisch (eerste) dubbel. Historisch, u zal het woord nog een paar keer lezen in dit artikel.

 2: Aan individuele bekroningen geen gebrek dit seizoen voor Knack Roeselare. Voor de tweede keer op rij werd Hendrik Tuerlinckx Speler van het jaar en Emile Rousseaux Trainer van het Jaar. Rousseaux werd trouwens in 1990 zelf nog verkozen tot Speler van het Jaar, hij hield daarbij ene Johan Baetens achter zich. De in 1993 overleden Belgische topvolleyballer was de vader van huidig Antwerpen speler Seppe Baetens die knap tweedes werd dit jaar in het referendum. Roeselare werd echter ook tweedes in de bekercompetitie dit jaar en wordt, indien ze woensdag niet winnen, ook tweedes in de competitie. Om het in wielertermen te zeggen, een Poulidor-scenario hangt in de lucht.

 3: Na het vertrek van Vital Heynen twee jaar geleden is Noliko Maaseik al aan zijnderde nieuwe hoofdcoach toe. Voor Vital Heynen was Anders Kristiansson twaalf jaar hoofdcoach. Het is nu aan Erik Verstraeten om terug stabiliteit te brengen na de Maaseikse miscasting met di Pinto, want hun derde plaats dit seizoen is beneden hun stand.

 4: Het werd het seizoen van de doorbraak voor de Yellow Tigers en de Red Dragons. De twee architecten van het succes, Dominique Baeyens en Gert Vande Broek, verlengden hun contract met de nationale volleybalploeg voor vierjaar. Want topploegen verdienen topcoaches.

 7: Het rugnummer van Wout Wijsmans in Cuneo dat nooit meer zal worden toegewezen aan een andere speler is het nummer zeven. De 37-jarige Belgische topvolleyballer werd dit jaar Chinees kampioen met Peking en solliciteerde met een knipoog naar Maaseik. We zullen het blijven herhalen tot vervelens toe:Wijsmans is wereldklasse in een vergeethoekje.

 8: Van de zaal even naar het zand. Het beachvolleyseizoen is afgelopen weekend van start gegaan. Ward Coucke werd al acht keer Belgisch kampioen beachvolleybal. Met zijn partner Tom van Walle won hij de afgelopen drie jaar telkens de titel. Wij hoeven u niet te zeggen wie opnieuw torenhoog favoriet is dit jaar.

 11: Noliko Maaseik leidt de dans in het klassement van de Belgische landstitels met 14 stuks. De ploeg met het tweede meeste aantal landstitels is niet Knack Roeselare (7) maar Brabo Antwerpen met elf titels. Niemand die vooraf verwachte dat het Antwerpse volleybal nu al zou kunnen inlopen op het Limburgse.

 12: Volleyballiefhebbers, en sportliefhebbers tout court, verzamelen morgenavond om half negen ofwel in Schiervelde ofwel voor de tv afstemmend op OP12. Topsport rechtstreeks in uw living en wij garanderen u dat u geen betonvolleybal à la Chelsea zal te zien krijgen. Leuk detail: Maaseik zendt de laatste wedstrijden van de play-off finale live uit in hun LOTTO Dôme.

 13: Bij de vrouwen pakte Asterix Kieldrecht dan wel zijn achtste titel, de vierde in vijf jaar, maar om Hermes Oostende te evenaren moeten ze nog minstens vijf jaar wachten want de kustploeg haalde al 13 landstitels. Wedden dat Kieldrecht-coach Vande Broek er al eens aan dacht?

 20: Het is 20 jaar geleden dat niet Noliko Maaseik en niet Knack Roeselare landskampioen werden. In 1994 won Maes Pils Zellik zijn laatste van drie opeenvolgde titels. Anders gezegd: een Antwerpse titel zou echt wel historisch zijn.

 21: Vroeger speelde je sets tot 15 punten, daarna tot 25 punten en binnenkort misschien tot 21 punten. In het beachvolleybal is het al het geval. De FIVB experimenteerde er al mee in de zaal dus het zou binnenkort zo maar kunnen.

 25: Een bronzen plak op het EK voor de Tigers en een kwartfinale voor de Dragons: sensationeel was het! Hun beloning? Een dagvergoeding van 25 euro. Een Belgische sporter op noppen die zich kwalificeerde voor het WK, dit is dus niét hetzelfde als er effectief succes halen, kreeg tot 200.000 euro. Relativeren, een schone deugd.

 28: Het was een eerste ijkpunt van de doorbraak van Antwerpen dit seizoen: het winnen van de bekerfinale. Ze moesten daarvoor diep gaan in de laatste set. Het werd een historische vijfsetter afgesloten met 28-26. Zelfs Hitchcock kon zo’n nagelbijter niet beter bedenken.

 36: In 1978 speelden de Belgische nationale ploegen allebei voor het laatst een Wereldkampioenschap volleybal, 36 jaar geleden was dat. Zowel de Tigers als de Dragons kwalificeerden zich op 5 januari 2014 (zo’n mijlpaal verdient een exacte datum) voor het volgende Wereldkampioenschap in Italië. Schreven we al dat het een historisch volleybalseizoen was?

 50: Een jubileumjaar voor Knack Roeselare want ze bestaan dit seizoen exact 50jaar. Na de financiële problemen in de jaren negentig zeker iets om trots op te zijn. Echter, een verjaardagsfeestje zonder cadeaus dreigt. Of tonen ze zich toch kampioenwaardig in money-time?

 56: Brabo Antwerpen domineerde het Belgische volleybal tussen 1958 en 1968 toen het maar liefst tienmaal na elkaar landskampioen werd. Het was met andere woorden 56 jaar geleden dat de oppergaai in het Belgische volleybal naar een Antwerpse club ging. Historisch zegt u? We dachten het wel.

 60: Volley Haasrode Leuven A werd kampioen in Liga B, de tweede klasse, met60 punten. Heel knap van de Leuvenaars. De reden omdat ze hun plaatsje in dit volleybaloverzicht hebben, is omdat ze in de 1/8e finales zowaar Noliko Maaseik uitschakelden met 3-1. Ze speelden zich tot in de halve finales waar Roeselare over twee wedstrijden uiteindelijk te sterk bleek. Deze week raakte ook bekend dat ze de stap naar Liga A zullen zetten.

 70: Frank Depestele is 36 jaar, Frauke Dirickx is er 34. Samengeteld zijn onze oudjes 70 jaar en elk zijn ze de draaischijf van de nationale ploeg. Hoewel onze nationale ploegen internationaal schitteren, is opvolging aan de pas noodzakelijk.

 100: Nog een jubileumgetal voor Knack Roeselare, het speelde dit jaar zijn 100eEuropese wedstrijd. Helaas betekende het meteen ook de uitschakeling in de Champions League tegen de Poolse topploeg Resovia Rzeszów. Maar hun ongeslagen parcours in de poulefase was impressionant. Zonder te overdrijven kunnen we stellen dat Knack Roeselare in die periode Europese top was.

 200: Ook in Limburg was er een jubileum te vieren. Maaseik speelde zijn 200eEuropese wedstrijd en dubbelde daarmee hun West-Vlaamse concurrent. Ook Maaseik overleefde de poules maar strandde eveneens in de Finale 12. Ze gingen er uit na een goede prestatie tegen het Italiaanse Diatec Trentino. Hun Europese campagne was een lichtpuntje in een teleurstellend seizoen.

 218: Het Russische Belogorie Belogorod won de Champions League. Één speler steekt er letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven uit: Dmitriy Muserskiy. Deze kolos meet 218 cm en wordt beschouwd als de grootste volleyballer ter wereld. Hoewel, onlangs lazen we dat er ergens een Thailandse volleyballer van 222 cm zou zijn.

400: Toen Kristof Hoho in 2009 op training bij het Italiaanse Pallavolo Padova een hartstilstand kreeg, had hij een hartslag van 400. Hij herstelde, kreeg groen licht en kon zijn carrière voortzetten bij Knack Roeselare, Prefaxis Menen en Noliko Maaseik. Geen vuiltje aan de lucht, tot op 14 december 2013 in de topper Maaseik-Roeselare toen hij opnieuw in elkaar stuikte aan de opslaglijn. Gelukkig werkte zijn defibrillator prima maar een van de meest beklijvende sportbeelden van het seizoen was een feit.

5500: U las al hoeveel punten Antwerpen moest scoren in de vijfde set van de bekerfinale. Niet minder dan 5.500 mensen waren daar live getuige van, de kolkende Lotto Arena was helemaal uitverkocht. In 2015 vindt de bekerfinale plaats in het Sportpaleis waarbij de organistoren rekenen op 10.000 toeschouwers. Dat zou historisch (laatste keer dat we het schrijven) veel zijn.

 3200: Enkele weken geleden verscheen er bij ons een artikel over de moeilijkheden in het hedendaagse volleybal. Het artikel schetste de huidige dramatische toestand in de onderbuik van het volleybal. Naast de fantastische flow waarin het Belgisch topvolleybal zich in bevindt, zijn er helaas ook financiële en structurele problemen in de subtop en in de lagere reeksen. Het artikel telde uiteindelijk 3.200 unieke lezers en verschillende reacties vanuit de volleybalwereld zelf bevestigden dat we inderdaad de vinger op een hele pijnlijke wonde legden.

 Hopelijk wordt de neerwaartse spiraal omgezet. Het is niet omdat het Belgische volleybal geschiedenis schrijft, dat het dat ook moet worden.

0 reacties op “Historische apotheose in cijfers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s