Gehandicaptensport

Meer gehandicaptensport, vrouwen naar de top en sport en digitaal is normaal. Dat is in een notendop wat er naar voren kwam in de resultaten van een studie van marktonderzoeksbureau Repucom, gepresenteerd op de SportAccord Convention 2014. Extrasport.be nam het rapport van de studie door en toetste waar mogelijk de resultaten aan de situatie in België.

Repucom vroeg aan de deelnemers van de conventie welke sporten zullen groeien in de toekomst en welke net aan belang zullen afnemen. Met als resultaat dat de ondervraagden verwachten dat gehandicaptensport, vrouwenvoetbal en snowboarden zullen groeien. Voor boksen, worstelen en paardensport zien ze slechtere vooruitzichten.

 De resultaten kunnen vooral voor de nichesporten interessant zijn. Mountainbiken en beachvolleybal staan bijvoorbeeld ook in de top vijf van potentiële groeisporten, terwijl handbal, hockey en motorsport dan weer aan belang zouden afnemen.

 Gespiegeld aan de situatie in België zien we ook bij ons een gelijklopende trend betreffende de potentiële groeisporten. Onze paralympiërs genoten bijvoorbeeld meer media-aandacht. Recent kon u nog in een reportage van Koppen het verhaal van Boccia-speler Pieter Cilissen zien en ook onze nationale vrouwenvoetbalploeg stak alsmaar vaker een voet tussen deur. Daarnaast werd wintersport (en dus ook snowboarden een beetje) zelfs uitgeroepen tot Sport van het Jaar 2014, startte de VWB (Vlaamse Wielrijdersbond) in samenwerking met Bloso onlangs met ‘Start to mountainbike’ en kreeg ook het Belgische beachvolleybalcircuit de voorbije jaren een positieve upgrade. Niet dat al deze sporten nu een gigantische groei zullen kennen maar er zit wel beweging in.

 Worstelen, motorsport en handbal bank achteruit

Anderzijds sputtert het ook in België dan weer in het worstelen, motorsport en handbal. Worstelen is een sport die wereldwijd enkel nog aan het overleven is dankzij de gratie van zijn olympisch statuut en Belgische motorsportliefhebbers dromen tegenwoordig weemoedig weg van de dominantie van Everts en Smets die al lang voltooid verleden tijd is. Handbal ten slotte ontsnapt ook niet aan de impasse waar quasi alle zaalsporten zich stilaan in bevinden maar probeert zich wel kranig te verweren tegen verder verval.

 De resultaten vertellen ook dat het boksen, paardensport en hockey het moeilijk zullen hebben maar daar lijkt België toch beter tegen gewapend. Boksen is misschien niet dé nationale sport maar met JP Bauwens en Delfine Persoon hebben we wel twee vaandeldragers die het Belgische boksen een boost kunnen geven. Ook de paardensport wordt een minder rooskleurige toekomst voorspeld maar in België hebben we wel een sterke traditie en uitgebouwde structuur in de paardensport. Denk maar aan de wereldtitels van bijvoorbeeld Phillipe Le Jeune en Jos Lansink.

Daarnaast is het Belgische hockey ook een verhaal apart natuurlijk. De studie zou aantonen dat deze sport het moeilijk gaat hebben in de toekomst en dat terwijl onze eigen nationale hockeyploegen als een komeet omhoog schoten. Gaat onze Belgische opmars omgekeerd evenredig met de toekomst van de sport an sich? Anderzijds hebben we de bedenking dat doordacht opportunisme in minder populaire sporten geen misdaad is. Een olympische hockeymedaille blinkt niet minder mooi dan eender andere medaille.

 Logischerwijze zijn de sporten die een mooie toekomst zouden hebben, ook de meest interessante voor sponsors volgens de studie, en omgekeerd. Daarbij zou ook het voetbal nog een groeiend sponsorpotentieel hebben. Zeker op het vlak van activatie van shirtsponsoring is er bijvoorbeeld nog marge lijkt ons. Doe maar eens de denkoefening: hoeveel shirtsponsors van Belgische eersteklassers kunt u los uit het hoofd noemen? En zeggen dat er voor een beetje bedrukking serieuze bedragen worden neergeteld.

 Sport en digitaal is normaal

Verder zal mediaconsumptie van sport zich nog meer gaan focussen op de online en mobiele kanalen en zeven op de tien ondervraagden denkt dat print zal afnemen in de toekomst. Opnieuw niets verbazends maar wel een mogelijke aanzet voor de Belgische sportfederaties en – clubs dat ze in de toekomst zullen moeten (blijven) inzetten op mobiele en sociale media.

 Kijk naar de website van een sportfederatie en je weet hoe het met de sport is gesteld. Een snelle blik op de site van de The Royal Belgian Boxing Federation bijvoorbeeld doet de goesting om de bokshandschoen op te nemen alleszins niet overlopen. En omdat Freddy De Kerpel misschien meeleest, hebben we ons hier nog zacht uitgedrukt. Dan neemt de boksfederatie beter een voorbeeld aan de website van het VLP (de Vlaamse Liga Paardensport). Ook een sport met een sombere toekomst volgens de studie maar online wel beter gewapend. Het zal belangrijk zijn want nichesporten zullen, nog meer dan de mainstreamsporten, best (blijven) inzetten op online aanwezigheid want via traditionele media bereik generen is aartsmoeilijk en lukt slechts sporadisch.

 Enkel en alleen aanwezig zijn, zal wel niet volstaan natuurlijk. Conversatiemanagement is absoluut noodzakelijk. Ook kleinere sporten hebben op dat vlak absoluut potentieel want hun fans hebben immers vaak een grotere betrokkenheid dan die van de mainstream sporten. Nichesporters strijden vaker tegen de bierkaai en hebben maar wat graag een platform om zich te verenigen en te laten horen.

Een andere tendens waar de studie op focuste was de rol van vrouwen in de sport. Vrouwen zullen in de toekomst significantere rollen gaan spelen, zowel als atleten als beleidsvoerders. Dit ligt in lijn met de eerdere conclusie dat de belangrijkste bijzaak in de wereld voor mannen, voetbal dus, aan belang zal winnen voor vrouwen.

 Zoals we al aangaven, kwamen bijvoorbeeld de Belgian Red Flames meer in de media de laatste tijd. Al dan niet meedeinend op het succes van hun mannelijke collega’s maar daarom niet minder terecht natuurlijk. En over onze Belgian Tigers is ook al veel inkt gevloeid dankzij hun succesvolle EK, net zoals de Belgian Bullets die België bijna een olympische medaille bezorgden in het bobsleeën.

 En dat het glazen plafond zelfs in het voetbal barstjes kan vertonen, toont bijvoorbeeld Ingrid Vanherle. Ze is manager van de BeNe League, een mix van de Belgische en Nederlandse competitie. De eerste competitie in zijn soort in de geschiedenis van de UEFA, een mooi precedent voor de Lage Landen, heeft een vrouw aan het hoofd. Wordt het straks in de plaats van een François misschien een Françoise in de Belgische voorzittersstoel?

 Jeugdsport en fraudebestrijding prioriteit

De jeugd aan het sporten krijgen en fraudebestrijding zijn de belangrijkste uitdagingen waar de beleidsmensen in de sport voor staan volgens het rapport. Onder fraudebestrijding vallen onder meer dopingbeleid en match-fixing. Op beide domeinen wordt al veel actie ondernomen maar een makkelijke opdracht is het niet want waar er gesport wordt, zal er nu eenmaal altijd vals gespeeld worden.

 Het rapport besluit met te stellen dat om jongeren meer naar sport te doen kijken, er aandacht moet zijn voor hun hedendaagse mediaconsumptiegedrag zoals sociale media, mobiele media en alles online tout court. Daarnaast zijn meer investeringen in jeugd – en massaport nodig en moeten rolmodellen voor de jeugd dienst doen om hen beter te bereiken.

 Kortom, de studie toont een interessante indicatie inzake de toekomstige krijtlijnen van de sport volgens mensen die er werkzaam in zijn. Meer informatie kunt u hier vinden. 

SportAccord is de koepelorganisatie voor alle internationale sportfederaties, organisatoren van internationale sportevenementen en andere sport gerelateerde internationale verenigingen.

Repucom is een van de global leaders op vlak van sports marketing en sponsorship research.

Op de jaarlijkse SportAccord Conventie 2014 in maart presenteerde Repucom na een bevraging uiteindelijk dit rapport.

 

0 reacties op “Zal François Françoise worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s