Werken in de sport

|Interviewreeks| Eric: ‘Mensen horen graag verhalen’

Je droomt van een job in de sport. Maar het is niet eenvoudig om die job te vinden. In een reeks van interviews praat SPORT.Blog daarom met mensen die werken in de sport. Samen met Sportcareers vragen we naar hun #SportStory. Eric Dupain is oprichter en zaakvoerder van het communicatiebedrijf De Broodplank maar kende al vele professionele levens. ‘Behalve koning en paus kan je écht alles worden in het leven.’

Deze reeks is een samenwerking met Sportcareers.
Het volledige interview lees je hier.

Eric zijn persoonlijk verhaal is een atypisch verhaal. En daarom vertelde ik zijn verhaal dan ook anders dan de vorige. We praatten bijna twee uur. Of liever: Eric praatte en ik luisterde. Mijn eerste vraag was het startschot van een boeiende monoloog door een persoon die niets voor niets kreeg. Iemand met het hart op de tong en met de blik altijd op zijn volgende zet.

Wat Eric voor elkaar kreeg in zijn professionele carrière was straf. Zonder diploma hogere school schopte hij het tot sportjournalist bij de VRT met een voorliefde voor autosport en bracht hij een van de meest besproken scopes in de Belgische sportwereld toen Rutger Beke onterecht positief testte op doping. Een aardverschuiving in het sportlandschap waar Eric later ook een boek over schreef.

Hij klauterde op eigen kracht telkens een stap vooruit op de professionele ladder en heeft vandaag zijn eigen communicatiebedrijf. Eric is iemand die als voorbeeld kan dienen voor al wie moet vechten voor zijn deel. In zijn verhaal passeren vele interessante personen en organisaties de revue: Koen Wauters, Freddy Loix, de Vlaamse Handbalvereniging, de Daviscup finale in Gent…

Het volledige interview lees je op Sportcareers. Op SPORT.Blog lees je telkens enkele take-aways van mijn gesprekken. Dit zijn de 5 van mijn gesprek met Eric:

  1. Heb een grote mond. Een tip met een knipoog maar de boodschap staat wel: durf te spreken, durf die stap in het onbekende te zetten.
  2. Neem initiatief. Eric belde zélf naar de sportredactie van de VRT om zich voor te stellen. Hij wilde weten hoe je sportjournalist werd. Ze lachten. Enkele jaren later was hij er een van de gezichten.
  3. Check. Dubbelcheck. Na de zaak Beke wilde Jean-Marie Dedecker Eric voor zijn kar spannen voor een nieuwe dopingzaak maar Eric vertrouwde het zaakje niet. En terecht.
  4. Verhalen boeien. Met zijn communicatiebedrijf wil hij verhalen vertellen op allerlei manieren. Hij zoekt naar een kapstok en hangt er alles aan op.
  5. Je kan alles worden in het leven. Op voorwaarde dat je luistert naar de juiste mensen en op een goed manier omgaat met situaties.

Benieuwd naar de vorige interviews? Hier vind je een overzicht.

(foto’s door Michael Meers (MM Content))

0 reacties op “|Interviewreeks| Eric: ‘Mensen horen graag verhalen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s