Algemeen Sportgeschiedenis Wielrennen

Jommeke En De Schat Op Zolder

FREDDY MAERTENS

nationaal liefhebberskampioen


Dat titelde de gazet van maandag 26 juli 1971. Met rode letters boven een zwart-wit foto, Instagramfilter avant la lettre,  en geflankeerd door een toen al op avontuur beluste Jommeke.

Ik vond een oude krant op mijn zolder. Zo’n zolder met vaste trap die ouderwets kraakt en eeuwig stof uitblaast als je ze betreedt. Fantastisch vind ik het. Ons huis werd gebouwd in 1960 en 57 jaar later kochten wij het. Incluis vergeelde gazet op zolder. Zomaar, zonder te moeten bijbetalen. Een batje. 

IMG_20170624_162456

Blij als een kind was ik met deze vondst. Tussen het verbouwen door vind je daar in een hoekje een gazet die je zover terug katapulteert in de tijd. Min 18 was ik. Dichter kom ik dankzij deze ontdekking niet meer bij Indiana Jones.

En wat een geluk, ’t was de gazet van een maandag. Dat is de dag van de sportuitslagen. Sommige dingen mogen nooit of te nimmer veranderen. Niets boven de verslagen van sporthelden op een vermoeide maandagochtend. Een neerslag van het weekend. Gebald in enkel pagina’s

Toen er nog geen Facebook live was of Twitter updates met BREAKING NEWS, was de gazet de niet-te-missen feed. Die periode maakt ik wel nog nét mee.

Die krant van toen lezen, is een plezier op het vlak van woordgebruik.

Zo opent het artikel van Freddy Maertens met:

Laten wij elkaar goed verstaan. Gij zult in de uitslag van het kampioenschap van België der liefhebbers wel meer dan twintig namen vinden, maar bij het ingaan van de laatste ronde hebben de officiëlen er enkele, die verachterd waren, doen stoppen en ook nog maar geklasseerd.

‘Gij zult’, ‘verachterd waren’,… Zullen ze binnen 40 jaar ook zo kunnen glimlachen bij het lezen van onze tweets?

Verder lees je:

Freddy Maertens, de eerstejaars-liefhebber uit Lombardsijde , amper negentien en een half jaar oud, en soldaat, was degene die in deze krachttoer slaagde, terwijl van de 119 vertrekkers er al honderd naar huis waren gekeerd.

Het was blijkbaar een tijd waarin een journalist met vingertje omhoog kon gebieden aan zijn lezers om hem niet te betichten van sensatie te zoeken, renners op hun 19 jaar kampioen werden terwijl ze soldaat waren en – dat lees je onder de foto – moeders hun zonen als eerste konden feliciteren. Wars van protocollair.

IMG_20170624_162756

Vader Maertens schreeuwde het uit, ‘IK WAS ZEKER DAT FREDDY GING WINNEN‘, onder het triomfartikel van zijn zoon.

Maertens werd later een groot kampioen met een erelijst die te lang is om hier neer te pennen maar kwam na zijn carrière in financiële problemen. Maar van dat alles was op het moment van schrijven van de gazet nog geen sprake. Je leest de triomf van een jonge kampioen die een wielergod is in wording met de wereld aan z’n voeten. Dichter bij Back To The Future kom ik niet meer.

Op de achterkant lees je ook een verslag van het Belgisch kampioenschap Bromfietsers, ‘De duif in het nieuws‘, de uitslagen van de examens aan de universiteiten en een openstaande vacature voor een kleermaker die vrij van militaire dienst moet zijn.

 

Noem me een romanticus maar zo’n vergeelde gazet vind ik een avontuur. Nostalgie naar een tijd die ik zelf niet meemaakte.

Vergeet al die stories. Geen filter die op kan tegen een gazet van maandag 26 juli 1971 op een stoffige zolder met vaste trap.

0 reacties op “Jommeke En De Schat Op Zolder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s