Voetbal

Die keer dat ons vliegtuig zou landen vijf minuten voor de halve finale van het WK en ik een brief schreef naar de baas van Ryanair

Geachte heer O’Leary, Beste Michael,

U kent mij niet. Ik ken u wel.

Laat mij meteen met de voeten vooruit er in vliegen en uitleggen waarom ik u aanschrijf. Dinsdag 10 juli speelt België de halve finale van de wereldbeker tegen Frankrijk. De laatste keer dat dit gebeurde was ik min drie jaar.

Het is dus nogal wat zo’n halve finale voor ons, Belgen.

Om 20u start de wedstrijd. Vanaf dan houden meer dan 10 miljoen Belgen gedurende 90 minuten hun adem in. Als het moet langer. Onze ademstoten sparen we voor onze oerschreeuwen wanneer Hazard door de Franse verdediging snijdt als was die boter op een stokbrood. Moest u op dat moment toevallig door Brussel of eender welke stad in België wandelen, maak u geen illusies: u zal er geen kat zien. Tenzij misschien een verdwaalde Japanner (die hebben ons even niet graag).

Er is echter één probleem. Een gigantisch probleem. Het is (zonder enige overdrijving) bijna niet te vatten hoe groot dit probleem is.

Mijn vrouw en ik hebben diezelfde avond een vlucht naar Boedapest geboekt. Die lag al lang van voor De Bruyne en co hun rode duivels ontbonden vast.

Was het dommigheid? Naïviteit? Achterlijkheid? Beginnende dementie? Alzheimer?

De dokters zijn er nog niet aan uit maar de feiten zijn de volgende: om 19u55 landt ons vliegtuig in Boedapest. Dat is 5 (vijf!) minuten voor de aftrap van de tweede belangrijkste voetbalwedstrijd van ons leven, de belangrijkste vindt komende zondag plaats.

Ik heb goed nieuws voor u: wij vliegen met Ryanair.

Bank vooruit zoals ze zeggen. En dat zonder bij te moeten betalen hoop ik.

Waarom dat ik u deze brief schrijf? Wel, u bent niet alleen de CEO van Ryanair en hebt dus rechtstreeks invloed op het respecteren van de vluchttijden (of dat is toch zo in mijn gedachten) maar u bent ook een voetbalsupporter (of dat is toch zo volgens Wikipedia).

U bent grote fan van Manchester City. Dan weet u ongetwijfeld wie daar al jarenlang hét boegbeeld van is? En dan kent u ook ons blond werkpaard met fluwelen hoeven? Kompany en De Bruyne zijn het hart en de ziel van onze ploeg. En dus zal u ongetwijfeld ook een boontje hebben voor België. En dus linea recta voor haar supporters, waaronder mijn vrouw en ik dus.

Zou het niet zonde zijn dat door u toedoen collega-supporters de aftrap zouden missen door vertraging van hun vlucht?

Ik dacht het wel.

Daarnaast: weet u tegen wie België speelt?

Frankrijk.

Ik herinner u (niet) graag aan deze beelden:

Inderdaad: het is dit Frankrijk dat uw land in 2009 het WK ontzegde door een onfaire handsbal van die aanvaller van Frankrijk waarvan de naam mij nu net ontglipt. Hij doet mij denken aan onze assistent-bondscoach maar het is hem zeker niet hoor. Zijn identieke tweelingbroer zou wel kunnen.

Zou het niet schandalig zijn dat zo’n land na deze schande zomaar in de finale van het Wereldkampioenschap zou staan?

Ik dacht het wel.

Dus ik stel deze compromis voor: u belt vanavond nog naar de piloot en zijn bemanning van onze vlucht morgenavond. U beveelt hem er alles, ik benadruk het woord ‘alles’ in deze zin, er aan te doen om ervoor te zorgen dat het vliegtuig op tijd landt. Daarbij mogen veiligheidswaarschuwingen in de wind geslagen worden. Voetbal boven alles.

U dreigt eveneens met ontslag op slaande voet en verbanning met pek en veren uit de luchthaven van Boedapest waarbij de hele crew door alle passagiers met een drietand wordt achterna gelopen.

Dat is het enigste wat ik vraag. Heel veel kan ik u daar niet voor terug geven. Of het zouden de centjes moeten zijn die ik jaren geleden extra moest betalen omdat mijn rugzak 2 millimeter te groot was om in dat mini-vakje te passen waar de handbagage in moet ter controle. Dus als we het op deze manier bekijken dan heb ik nog iets tegoed van u.

Heel erg bedankt alvast!

Met vriendelijke groeten,

Pieterjan

PS: voor één keer zou ik met een glimlach een bijkomende kost betalen maar weliswaar met terugkerende kracht dat als we de wedstrijd verliezen u mij die terug betaalt uit sympathie.

1 reactie op “Die keer dat ons vliegtuig zou landen vijf minuten voor de halve finale van het WK en ik een brief schreef naar de baas van Ryanair

  1. Pingback: De 8 meest gelezen SPORT.Blogs van 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s