Sportboeken

11 sportboekentips

Aaaah, bijna vakantie. Of misschien (nog) niet. Ach, wat maakt het uit.

De zomer is samen met de winter mijn favoriete seizoen om te lezen. Aan het haardvuur of aan het zwembad dus. Boek in de hand en bladwijzer in de buurt.

Helaas is mijn tijd om te lezen vaak beperkt. Een goed boek vinden is daarom cruciaal. Misschien heb je hetzelfde dilemma? Deze SPORT.Blog licht 11 sportboeken uit die jou misschien wel gezelschap kunnen houden de komende vakantie:

1 – De Val – Matthias M.R. Declercq

Afbeeldingsresultaat voor de val matthias declercq

Een boek met een cadans alsof je zelf op de fiets zit: het gaat bergaf en je snelheid gaat onbeheersbaar crescendo. Je remmen begeven het. Dit loopt niet goed af.

Da’s zo’n beetje het gevoel dat je hebt als je ‘De Val’ leest. Een onwaarschijnlijk straf boek dat zo rauw geschreven is dat het meteen onder je huid kruipt.

Wouter Deprez sprak vorig jaar in Vive Le Vélo over dit boek dat het ‘zijn leven had veranderd’.

Het gaat over 5 (voormalige) profwielrenners met Iljo Keisse als centrale figuur. Eigenlijk gaat het niet zozeer over de koers maar eerder over het leven. Over putten in de weg en onomkeerbare tegenslagen.

Als je één boek uit dit lijstje wil lezen, laat het dan zeker dit boek zijn.

Meer op SPORT.Blog over dit boek:

LEESTIP: DE VAL

2 – Robert Enke – Ronald Reng

Afbeeldingsresultaat voor robert enke ronald reng

Andrès Iniesta sprak er onlangs over, ook Per Mertesacker vertelde er over: mentale problemen bij profvoetballers.

Ze lijken van marmer en leiden een droomleven. Soms wordt het echter een lijdensweg door de druk. En soms wordt het teveel: in 2009 pleegde de Duitse topkeeper Robert Enke zelfmoord.

Enke was keeper van FC Barcelona en de Duitse nationale elf. Zijn zelfmoord verraste iedereen. Dit boek kijkt als het ware binnen in zijn hoofd.

Het is een sportboek maar gaat, opnieuw, niet alleen over sport. Dit boek beschrijft hoe Enke grote vreugde afwisselt met diepe dalen. En hoe het leek alsof hij alles onder controle had maar zich vanbinnen lamlendig voelde.

Een afschuwelijk debuut bij FC Barcelona, depressies, verlies van zijn dochtertje,… Enke verborg zijn kwelduivels voor de buitenwereld. Dit boek toont wat er achter de façade school. Als je dit boek uitgelezen hebt, blijf je gegarandeerd achter met een benauwd gevoel omwille van de meeslepende schrijfstijl.

3 – Meer dan een spel – Chuck Koor & Marvin Close

Meer Dan Een SpelDit is een boek dat ik las naar aanleiding van het WK in Zuid-Afrika. Het is een waargebeurde verhaal dat zich afspeelt op het Robbeneiland.

Politieke gevangenen slagen er in om meer dan 20 jaar lang een voetbalcompetitie te organiseren. Ondanks folteringen en de onmenselijke omstandigheden.

Dat er een voorwoord is van Sepp Blatter, is de enigste smet op dit boek (een beetje verderop lees je waarom).

En soms leest het wat teveel als een heldenepos maar ’t is dan ook een straf verhaal van hoe voetbal verdeelt en heerst.

4 – Niets dan de waarheid – Mike Tyson

Afbeeldingsresultaat voor Niets dan de waarheid - Mike TysonDit boek in één woord? Explosief.

Mike Tyson zijn leven is on-waar-schijn-lijk. Het is één van de strafste sportboeken die ik al las omdat hij, zoals de titel van zijn boek zegt, doodeerlijk is. En dat is opzienbarend als je een verhaal als het zijne te vertellen hebt.

Tyson was één van de beste boksers ooit. YouTube staat bol met compilaties van zijn K.O.’s. Een beest in de ring was hij. Helaas ook ernaast. Hij snoof, dronk en spoot zich te pletter. Vrouwen waren zijn allergrootste zwakte. Tyson geeft grif toe dat hij een seksverslaving had/heeft.

Hij schoot naar de top en stortte even snel opnieuw ter aarde. Je vraagt je af hoe een mens zo kon leven. Het is geschreven vanuit de ik-vorm waardoor je het gevoel hebt dat Tyson tegen over jou zit. Als je zijn verhaal leest, ben je toch een beetje gerustgesteld dat hij niet aan dezelfde tafel zit.

Ze schrijven dan wel dat Tyson nu als filosoof, veganist, vader en acteur over de wereld groot respect verdient, maar dat is toch met een snuifje cocaïne, euhm zout, te nemen.

Voor zijn sportprestaties verdient hij een standbeeld. Maar Tyson als de ideale babysit voor je kinderen zou ik toch niet aanraden. Dit boek dan weer wel.

5 – FIFA Maffia – Thomas Kistner

Afbeeldingsresultaat voor FIFA Maffia - Thomas KistnerAls je de romantiek van het voetbal in ‘Meer dan een spel‘ je ophemelde, dan zet ‘FIFA Maffia’ je met beide voetjes opnieuw op de grond.

Het voetbal is rot.

Voetbal is een miljardenbusiness. En Sepp Blatter heerste als een zonnekoning. Toen het boek uitkwam, was hij nog FIFA-voorzitter. Door de praktijken die het boek uitlegt, moest hij later echter aftreden. Het doet niet veel af van de relevantie van dit boek.

Je werpt een blik op de criminele manier van werken van de grootste sportfederatie ter wereld. Hoe machtsspelletjes bepalen waar de bal rolt. Het is een lijvig boek en misschien is het soms moeilijk om te volgen maar dat deert niet. Je ontwart beetje bij beetje de schandalige knoop waarin het voetbal zich bevindt / bevond.

Het is de maar de vraag of het vandaag beter is.

Meer op SPORT.Blog over dit boek:

VERGEET VOETBAL, BRING TEAM BELGIUM HOME

6 – Not a game – Kent Babb

Afbeeldingsresultaat voor Not a game - Kent Babb

Je hebt, net als ik, een zwak voor topsporters met een hoek af? Dan zal deze biografie je zeker bevallen.

In de hoofdrol: Allen Iverson.

Het verschil met Tyson zijn boek is dat Iverson niét meewerkte. Net daarom is het de moeite waard. Het vertelt een eerlijk verhaal over een onwaarschijnlijk talent, the next Michael Jordan, die absurd veel talent had.

En dan stortte alles in elkaar…

Iverson zijn sportieve mogelijkheden waren nochtans eindeloos. Het boek focust vooral op zijn verhaal naast het parket. Journalist Kent Babb schreef neer hoe onwaarschijnlijk het privéleven van Iverson was. Hij trainde amper, dronk zich lazarus, smeet zijn geld door ramen en deuren,… en was ondertussen hét basketbalicoon in de NBA.

Om je een idee te geven: ik kocht dit boek op citytrip in New York, las het daarna in één ruk uit op de terugvlucht en moest daar toen absoluut een SPORT.Blog over schrijven…

Waarom? Lees dat boek en je weet waarom.

Meer op SPORT.Blog over dit boek:

ALLEN IVERSON, DESTRUCTIEVE POËZIE OP HET PARKET

7 – Koers – Hugo Camps

Afbeeldingsresultaat voor Koers - Hugo CampsMisschien de vreemde eend in de bijt. Maar wel een aanrader. Het is geen sportverhaal maar een bundel van columns over de koers geschreven door Hugo Camps.

Ik ben een fan van Hugo Camps en de manier waarop hij zijn woorden uitkiest en speelt met taal. Eigenlijk ben ik stikjaloers op Hugo Camps. Ik wou dat ik kon kijken naar de wereld zoals hij dat doet en het daarna ook kan beschrijven op papier zoals hij dat kan.

’t Is niet alleen de taal die je aanspreekt in dit boek. De colums dateren ondertussen van meer dan vijftien jaar geleden. Een tijd van andere wielerhelden. Baguette, Bettini, Knaven,… Nostalgie en Camps’ taalgebruik vormen een ideale tandem.

Bij het lezen van het boek nam ik soms mijn fluostift en markeerde de mooiste woorden: tricheurs – prelaat – desolaatheid – gecelebreerd – predestinatie – larmoyant- ….

En telkens, na het lezen van enkele pagina’s, kreeg ik weer goesting om zelf te schrijven. Alleen was het nooit zo mooi als Hugo Camps dat kan.

8 – Gijp – Michel van Egmond

Afbeeldingsresultaat voor Gijp - Michel van EgmondZin om een sportboek te lezen maar niet veel zin in een moeilijk verhaal? Met Gijp zit je wel goed in dat geval.

Gijp gaat over René van der Gijp, ex-voetballer en populair voetbalanalist in Nederland. Van der Gijp is een apart mens en daarom een dankbaar persoon om een biografie over te schrijven. Journalist Michel van Egmond maakte van dichtbij zijn opkomst, ondergang en wederopstanding mee.

Het boek is doorspekt van anekdotes uit het leven van van der Gijp. Afgewisseld met Q&A tussen hem en de journalist. Toegegeven: sommige anekdotes zijn écht grappig. Van der Gijp presenteert zich als de ideale tooghanger die het ene verhaaltje na het andere uit de mouw schudt.

En ach, dat typisch taaltje van hem. Verkleinwoordjes vliegen je om de oren. Ik las het boek tijdens een zwembadvakantie en las het graag omdat mijn hersenen ook even vakantie wilden. In zo’n geval is dit het ideale boek.

Meer op SPORT.Blog over dit boek:

VAKANTIELECTUURTJE

9 – Open – Andre Agassi

Afbeeldingsresultaat voor Open - Andre AgassiNa Tyson en Iverson is dit de derde Amerikaanse sporter in het rijtje. En opnieuw loont het de moeite om dit boek te lezen.

Deze keer geen afgrond aan het einde. Maar uiteraard wel geschreven met het nodige Amerikaanse heroïsme. Andre Agassi was één van de beste tennisspelers ter wereld. Ondanks het feit dat hij het spelletje eigenlijk hartsgrondig haatte.

Het is die tegenstelling dat het boek zo interessant maakt. Net zoals Tyson zijn boek las ik de Engelse versie en dat is toch een meerwaarde. Amerikaanse grootspraak klinkt het best in hun eigen taal.

Agassi vertelt de strijd tegen de haat tegenover zijn grote liefde: tennis. Het is vooral een feel-good story over een sporter die zijn weg zoekt en ook vindt. In tegenstelling tot zijn voorgangers in dit lijstje.

10 – Buitenspel – Marco Marsullo

Afbeeldingsresultaat voor Buitenspel - Marco MarsulloIk vond dit boek tijdens de zoektocht naar een roman over sport. Uiteindelijk viel mijn oog op dit verhaal. Een lichtvoetig verhaal geschreven door een jonge Italiaanse schrijver.

Hij beschrijft het verhaal van de onfortuinlijke Italiaanse trainer Vanni Cascione. De man lijkt geboren voor het ongeluk. Tot hij plots zijn kans krijgt. Maar net dan dreigt het opnieuw verkeerd te lopen. Zijn sportdirecteur gaat liever naar de plaatselijke prostituees, zijn vrouw verlaat hem en de maffia zit hem achterna.

Een leuk verhaal om te lezen. En als je sommige verhalen in de krant mag geloven dan zijn de verhaallijnen niet zover van de pot gerukt.

11 – Golden Boys – Juan Pablo Meneses

Afbeeldingsresultaat voor Golden boys: de meedogenloze jacht op het nieuwe voetbaltalentAls je na Fifa Mafia toch nog gelooft in de goedheid van het voetbal dan kan Golden Boys je nog een laatste duwtje geven.

Voetbal is mededogenloos.

Dit boek gaat over de handel in jonge talentvolle voetballertjes in Zuid-Amerika. Hoe hun kop zot gemaakt wordt en hoe ze als handelswaar bekeken worden door clubs. Met een dubieuze glansrol voor Nike & FC Barcelona.

De Colombiaanse journalist Juan Pablo Meneses nam de proef op de som en kocht een spelertje. Want ja, dat kan blijkbaar. Zo vertelt hij van binnenuit de smerige praktijken in het Zuid-Amerikaanse jeugdvoetbal.

Na het lezen van dit boek bekijk je de exploten van Messi en Neymar met een andere blik. Maar hé, laat dat de pret niet bederven voor het WK in Rusland.

Voilà, dat waren ze. Heb je zelf nog boekentips? Laat het mij dan zeker weten!

(PS: naar het volgende sportboek op mijn lijstje kijk ik ook heel hard uit: ‘Coachen met gezond verstand’ van Dominique Baeyens.)

0 reacties op “11 sportboekentips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s