Je kan veel schrijven over m-health maar dat er tonnen geld mee gemoeid is, dat staat buiten discussie. M-health zou in 2022 een industrie worden van meer dan 100 miljard.

M-health gaat over apps & wearables die je gezondheid meten. Data dus. En wie data zegt, zegt uiteraard Apple (Apple Watch) en Google (Fitbit, sinds hun overname vorig jaar). Maar er zijn ook nog andere bedrijven die naar een plaatsje om je pols of op je gsm dingen.

Ik had zelf lang een Garmin horloge. Ideaal om mijn stappen te tellen en om in real-time mijn sportactiviteiten te meten en te synchroniseren naar Strava. Maar echt gebruik maken van de andere data deed ik niet. Op de een of andere manier vertrouwde ik het niet, waren de overzichten onduidelijk of vond ik het gewoon niet boeiend.

Toen ik via Energy Lab, mijn vorige werkgever, in contact kwam met Whoop was ik kritisch. Het was duur, zag er anders uit en leek meer voor topsporters. Zo kan je lezen dat onder meer James LeBron en Mathieu Van der Poel een Whoop dragen.

Maar na enkele maanden heeft Whoop mij wel overtuigd van de meerwaarde.

First things first: Whoop is een Amerikaans bedrijf dat een fitnesstracker aanbiedt dat je fysieke inspanningen, herstel en slaap meet. Niets nieuws onder de zon voorlopig. Maar ze doen dat anders dan anderen.

Whoop telt geen stappen. Je draagt het rond je pols maar het is geen horloge. Het is een polsband zonder scherm maar met een heel geavanceerde fitness tracker. Je draagt de band 24/7 en kan opladen terwijl je hem draagt door de batterij er handig over te schuiven. Via Bluetooth koppel je de band met hun app om de data te synchroniseren.

De product reviews die je leest, vertellen vaak dat de data die Whoop meet beperkt maar wél accuraat is. En dat gevoel heb ik ook. Het feit dat de band enkele dagen vraagt om te kalibreren vooraleer je écht kan starten, klinkt logisch.

“We collect way more data than any other product on the market. We collect about 50-100 megabytes of data on a person per day and we sample data about 1,000-10,000 times as much as say a FitBit or an Apple Watch.”

Whoop podcast

Een eerste blik op de data is wel overweldigend. Maar eenmaal je termen zoals Strain (de mate van cardiovasculaire inspanning van je lichaam), HRV (hartslagvariabliteit) en RHR (hartslag in rust) begrijpt dan leer je veel over je eigen lichaam.

Dit zie je op het startscherm:

Wat zie je:

  • ’s nachts sliep ik 5u49 minuten (ik lag wel langer in mijn bed uiteraard)
  • ’s ochtends heb ik gemediteerd
  • ’s avond ben ik gaan lopen

Gedurende de dag heb ik in totaal 16,5 strain opgebouwd. Het maximum is 21. Strain zegt hoe zwaar je je hart hebt belast. Dit kan door een fysieke inspanning maar ook stress verhoogt je hartslag. Of als je een slechte nacht had, kan je ’s morgens opstaan met al een, uiteraard beperkte, strain score.

Whoop meet dus niét je aantal stappen maar wel de mate waarin je hart wordt belast. Waarom dat interessanter is, leggen ze zelf uit in deze blogpost:

While 10,000 steps a day is a commonly accepted target many people strive for, hitting that number doesn’t actually guarantee you’ve taken on a meaningful cardiovascular load. For instance, it’s possible to go for a 5-mile walk and keep your heart rate relatively low the entire time, without it even rising too far above your resting heart rate. In fact, there have been countless walk activities logged by WHOOP members in our app that show no significant elevation in heart rate.

Ik verbrande die dag 2.865 calorieën en was die ochtend opgestaan aan 60% recovery. Recovery is de combinatie van opgebouwde strain de voorbije dagen en mijn slaap. Heb ik weinig strain opgebouwd en goed geslapen dan is mijn recovery hoog. In dit geval ging ik de avond ervoor padellen dus moest ik nog herstellen van die fysieke activiteit.

Voor alle grapjassen: ja padel is lastig, als je het goed doet ten minste 😉

Op basis van je recovery zal Whoop je vertellen wat je ideale strain score is voor die dag. Is je recovery hoog dan kan je meer strain opbouwen. Uiteraard ben je vrij om te doen wat je wil maar het is wel een handige indicatie want als je die dag bijvoorbeeld een lange looptraining inplant en je boven je ideale strain score gaat dan zal Whoop je vertellen dat je langer zal moeten herstellen. Door dit consequent op te volgen kan je eigenlijk gradueel je eigen waarden optimaliseren.

Maar wat ik pas echt interessant vind is de HRV. Het speelt een cruciale rol in het bepalen van je herstel. Dit verdient extra uitleg.

HRV is de variabiliteit tussen je hartslagen. Als je 60 hartslagen per minuut hebt dan is de variabiliteit 1 seconde. Elke seconde heb je een hartslag. En nu komt het: hoe hoger die variabiliteit, hoe beter. Dus een hart dat heel gelijkmatig slaat is minder goed dan een hart met veel variabiliteit. Whoop legt het zelf meer in detail uit in deze blogpost.

Je HRV varieert van dag tot dag. Onder andere afhankelijk van de mate waarin je herstelt bent van een fysieke inspanning bijvoorbeeld. En door op een juiste manier te bewegen kan je je HRV optimaliseren.

Je leert je eigen lichaam kennen en de manier waarop je best beweegt en herstelt. Ik vind het persoonlijk interessant om terug te kijken. Elke week en maand krijg je bijvoorbeeld een rapport van alle metrics.

Je kan ook mee checken in welke mate een korte nacht, alcohol, looptraining, stress op het werk… inwerkt op je lichaam.

Whoop meet automatisch je slaap – en beweegactiviteiten. Op basis van hun meting registeren ze zelf als je bijvoorbeeld ging lopen of slapen (met exacte start en einduur). Indien nodig kan je ook zelf een manuele activiteit toevoegen of aanpassen maar eigenlijk hebben ze het quasi altijd correct bij mij. Zo krijg je elke ochtend automatisch een overzichtje van je slaap van die nacht:

Voor een slechte slaper als mezelf die het voornemen heeft om beter te slapen, is dit vaak een eye-opener. En houdt het mij alert (niet wakker) om er meer aandacht voor te hebben en op tijd te gaan slapen.

Op basis van je data stellen ze ook een tijdstip voor om te gaan slapen (iets wat ik uiteraard altijd negeer 😉 ) en je kan elke dag een dagboek invullen met vragen die je zelf selecteert. Op het einde van de maand krijg je dan een rapport met de correlatie tussen je antwoorden en je data.

Conclusie:

Is Whoop een must-have wearable voor iedereen? Nee, zeker niet. Het focust zich vooral op personen die al actief bewegen en daar al wat kennis over hebben. Topsporters zullen hier ongetwijfeld héél veel aan hebben. Recreatieve sporters zoals mezelf kunnen er zeker ook heel veel uit leren zoals hoe je lichaam reageert op trainingen, slaap(tekort) en andere factoren.

Het heeft geen zin om elke dag je data nauwlettend op te volgen. Of te panikeren als een waarde piekt of daalt. Het heeft wel zin als je consequent wil opvolgen of je voldoende beweegt of slaapt bijvoorbeeld.

Wat mis ik bij Whoop? De wekelijkse en maandelijkse rapporten zijn niet altijd even duidelijk en ik mis na enkele maanden een manier om mijn evolutie (goed of slecht) te kunnen zien in een handig overzicht. Daarnaast snap ik hun bedoeling met communities wel maar vind het te competitief. Je gaat je al heel snel vergelijken met de top van een bepaalde community en daar zal je bijna altijd het onderspit moeten delven. Wat logisch is maar voor sommigen misschien weinig motiverend werkt. Vergelijken met anderen of gemiddeldes hoeft voor mij niet, ik wil enkel weten hoe ik het persoonlijk doe.

Als je technologie op de juiste manier gebruikt, kan het je helpen bij veel zaken. Het helpt je bij je eerste stappen, zoals Headspace mij de beginselen van meditatie leert, of je helpen te optimaliseren, zoals bij Whoop. Het uitgangspunt mag niét zijn om totale controle te willen over je lichaam en alles te willen voorspellen en weten want dat is onmogelijk.

Naar mijn mening vind ik dat een investering in je gezondheid meer loont dan een Netflix abonnement. Om maar de kostprijs van 20 euro per maand te weerleggen.

Geloof mij, elke dag door je sociale media scrollen, bezorgt je heus meer stress dan een beetje met je gezondheid bezig zijn 😉

Wil je meer lezen dan kan dat hier:

2 reacties op “Whoop

  1. Pingback: Whoop – SPORT.Blog – OFFER CPL-CPI-CPA-CPC-CPR

  2. Pingback: Dit was 2022 – SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s