Persoonlijk

Bye bye Energy Lab, hello Chili Publish

Na bijna vier jaar vertrek ik bij Energy Lab. Geen eenvoudige beslissing want het was een on-ge-lo-fe-lijke periode. Mogen werken voor Energy Lab (en dus ook voor moederbedrijf Golazo) was een jongensdroom. Ik ben dan ook trots en blij dat ik dit van mijn bucket list kan afvinken.

Toen ik er vijf maanden werkte, schreef ik deze blogpost: ‘En, hoe is’t bij Energy Lab?‘. Dat vatte mijn start mooi samen: spannend en inspirerend.

Ik heb veel geleerd bij Energy Lab. En vooral ontzettend leuke dingen gedaan. Er was MyTrace, een app voor de allereerste virtuele student run (net voor corona alles virtueel maakte) die ik mee mocht bedenken & lanceren en uiteraard KeepMoving, een wellbeing challenge platform dat bedrijven en hun werknemers uitdaagt om beweegdoelen te halen.

We moesten vaak rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan om alles tot een goed einde te brengen. Maar het resultaat was telkens om trots op te zijn.

Met als kerst op de taart KeepMoving natuurlijk. Het platform dat ik midden in de storm genaamd COVID-19 mocht uitbouwen en in de markt zetten. Vandaag is het een van de digitale producten waar onze corporate wellbeing programma’s op steunen. En daar ben ik best trots op 🙂

Net zoals ik vier jaar geleden schreef toen ik de overstap maakte naar Energy Lab, spring ik nu met heel veel goesting naar een volgende uitdaging. Blijven bij Energy Lab betekent geen stilstand maar ik voel dat ik verder wil groeien in een bepaalde richting.

Ik hou van plannen maken en vooruit te kijken. Waar wil ik naartoe? Waar wil ik binnen x aantal jaren staan? Waar doe ik graag? Wat kan ik goed? Wat kan ik niét goed? Wat wil ik nog leren? Wat moet ik vandaag doen om mijn ambitie in de toekomst te bereiken?

Hoe ik dat aanpak, licht graag even toe.

De kunst is die denkoefening te doen op een moment dat je niet moét veranderen want net die vrijheid geeft ruimte in je hoofd. Als je omwille van praktische of financiële redenen moet veranderen van job dan lijkt het mij dat je teveel beïnvloed wordt door korte termijn denken. Soms kan je niet anders natuurlijk, die situatie maakte ik ook al eens mee.

Een boek waar ik veel aan had, is bijvoorbeeld GRIP van Rick Pastoor. Een bestseller over slim werken. Het boek reikt je handvatten aan om efficiënter te werken (en bij uitbreiding te leven) en vooral om dingen bewuster te doen. Niet zozeer op een mindfulness manier maar eerder vanuit introspectie met jezelf. Ik kocht het boek zo’n vier jaar geleden en nam het onlangs opnieuw bij de hand.

Een van de oefeningen in het boek is een antwoord formuleren op deze vragen:

 1. Jouw missie: wat vind ik belangrijk?
 2. Jouw passie: wat vind ik leuk?
 3. Jouw vaardigheid: wat kan ik goed?

Door hierover na te denken, breng je helderheid. Dat verloopt iteratief want telkens opnieuw krijg je nieuwe inzichten. Maar uiteindelijk moet je komen tot concrete voornemens die je dan vertaalt in concrete acties.

De laatste stap? Ze uitvoeren. En uit je acties leren of je uitgeschreven missie, passie en vaardigheid kloppen. Die kan je dan verfijnen en opnieuw omzetten in aangepaste voornemens. Als je dan een belangrijke beslissing moet nemen dan kan je die toetsen aan die zelfkennis.

Op professioneel vlak leidde deze oefening mij tot de conclusie dat ik het belangrijk vind een uitdagende job te hebben die mij energie geeft en waarin ik iets kan creëren met een team. Ideeën en mensen samenbrengen, dat is wat ik leuk vind en goed kan.

Dat leidde tot de conclusie dat ik een betere product manager wil worden. Het liefst in een ambitieuze scale-up die als core business een digitaal product heeft met veel groeipotentieel waar ik de kans krijg mijn ervaring te delen met collega’s maar bovenal te kunnen leren van ervaren collega’s die expert zijn in hun vak.

Sneller dan ik zelf verwachte, vond ik zo’n job. Het is te zeggen: iemand vond die job voor mij want ik werd via LinkedIn gecontacteerd door een recruiter die mij in contact bracht met hen.

Ik ben héél enthousiast te kunnen zeggen dat ik start bij Chili Publish. Een mega-ambitieuze tech scale-up uit Aalst die bezig is aan een sterke opmars. Samen met een ervaren team mag ik meehelpen hun digitale producten continu te verbeteren.

Wat doet Chili Publish? Ze hebben een (SaaS) tool ontwikkeld dat grafische en marketing teams toelaat om sneller te werken. Ze automatiseren een stukje van het creatieve proces zodat teams meer tijd krijgen voor wat ze écht graag doen: creëren.

'Aalsterse specialist in marketingsoftware haalt 10 miljoen euro op'

Op 29 maart verscheen in De Tijd het bericht dat Chili Publish 10 miljoen euro ophaalde via investeerders. Er staat dat het verse kapitaal moet dienen om de internationale expansie voort te zetten, talent aan te werven en het product verder door te ontwikkelen.

Als dat geen ambitie is 🙂

Dit betekent dat ik niet langer zal werken in de personal & corporate wellbeing wereld waar ik heel graag in vertoefde. Maar met Chili Publish kom ik terecht in een bedrijf dat het leven van creatieve mensen vereenvoudigt. Een missie waar ik opnieuw veel affiniteit mee voel.

Veranderen van werk is natuurlijk altijd spannend. Verandering an sich is spannend. Maar soms wel noodzakelijk want zo schrijft Paul Van Den Bosch mooi in zijn boek Egopreneur:

De mens is een organisme en dus gebonden door wat in de biologie homeostase heet. Homeostase is het streven naar het gelijk houden van alle belangrijke functies in ons lichaam zoals bloeddruk, ademhaling en lichaamstemperatuur. Als de stabiele toestand wordt verstoord, doet ons lichaam er inwendig alles aan om die te herstellen (…)

Dat is een fysiologisch proces maar psychisch bestaat een gelijkaardig proces, een soort mentale homeostase. We hebben als mens de neiging om bij het gewone, het vertrouwde te blijven. Ons brein heeft de neiging om zich behoudsgezind te gedragen (…) Als coach van topatleten merk ik hoe belangrijk het is om de homeostase, zowel fysiek als mentaal, te doorbreken. Je moet uit je comfortzone treden, wil je iets bereiken (…)

Nieuwe dingen ondernemen en andere dingen loslaten. Wel zonder de homeostase in je organisme volledig uit evenwicht te brengen.

Paul Van Den Bosch (Egopreneur)

Energy Lab was een fantastisch avontuur met nog meer fantastische collega’s want:

 • ik maakte er vrienden
 • ik bouwde er aan coole digitale producten
 • ik interviewde mijn CEO Kristof De Smet in het kader van een verhalenreeks die ik schreef voor SportCareers.
 • ik ging mee skiën met ons moederbedrijf Golazo en schreef daar de blogpost ‘Ik was vergeten hoe leuk skiën wel is‘ over
 • ik mocht twaalf werknemers van Accenture begeleiden in hun klim naar de top van de Stelvio en schreef daar de blogpost ‘Klimmen voor je leven‘ over
 • ik leerde Donald kennen die tijdens mijn vijfdaags event van MyTrace vijf (5!) marathons liep rond de Watersportbaan in Gent. Zijn verhaal kan je lezen in mijn blogpost ‘Donald

Zalige herinneringen die ik koester. Maar net zoals in oktober 2018 spring ik naar een nieuwe job. Naar een nieuw avontuur. Nieuwe verhalen en nieuwe collega’s.

Let’s do this! 💪

7 reacties op “Bye bye Energy Lab, hello Chili Publish

 1. veel succes Pieterjan

  Geliked door 1 persoon

 2. We doen er alles aan zodat je — na je doortocht bij CHILI publish, … binnen +25 jaar 🙂 — ook zo’n mooi verhaal kan brengen over die ervaring!

  Like

 3. Pingback: Whoop – SPORT.Blog

 4. Pingback: Bye bye Energy Lab, hello Chili Publish – SPORT.Blog – OFFER CPL-CPI-CPA-CPC-CPR

 5. Pingback: Dit was 2022 – SPORT.Blog

 6. Pingback: Dit is het einde van SPORT.Blog… – SPORT.Blog

 7. Pingback: Whoop – LIFE ON EARTH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s