Volleybal

Vijf zaken die u moet onthouden van het volleybalseizoen

Red Dragons – © Wikimedia Commons

Het ging de voorbije maanden hard voor het Belgische volleybal. Hoog tijd om een tussentijdse balans op te maken. Zaterdag is er de bekerfinale in een uitverkocht Lotto Arena in Antwerpen. Niet veel later starten de Play-offs. Extrasport.be vertelt u wat u moet onthouden van de afgelopen maanden. Vrijdag krijgt u in primeur vier voorspellingen over het verdere verloop van het seizoen. Moneytime!

1 Knack Roeselare en Asterix Kieldrecht autoritair

Als een stoomtrein denderde Roeselare door de Ethias volleyleague. In cijfers betekende dat: twaalf wedstrijden gespeeld, elf wedstrijden gewonnen. Met als eindresultaat op dit tussentijds rapport: een 33 op 36. Emile Rousseaux en de zijnen maakten indruk. Enkel Prefaxis Menen kon stunten tegen Roeselare en was zo voorlopig de enige Belgische club die hen dit seizoen al kon verslaan. Bovenop dit alles kwalificeerde Roeselare zich ook gemakkelijk voor de bekerfinale waar Topvolley Antwerpen wacht. Wie stopt dit Roeselare?

Ook bij de vrouwen hebben we een trotste competitieleider, Asterix Kieldrecht heeft na achttien speeldagen nog maar één wedstrijd verloren. Met meer dan een straatlengte voorsprong op de tweede in de stand freewheelen ze richting de Play-offs. Kieldrecht wil duidelijk revanche nadat het vorig jaar voor het eerst in drie jaar de titel aan Gent moest laten.

2 Geen schaam van België (2x)

Tweeledige trots zelfs. Te beginnen met het Europese parcours dat Roeselare en Maaseik aflegden. Vooral de West-Vlamingen sloegen gensters. Ongeslagen in de poulefase van de Champions League en dat met de Poolse topper Zaksa Kedzierzyn-Kozle, what’s in a name, als tegenstander. Ook Maaseik overleefde de groepsfase. Hun schip strandde allebei in de eerste ronde van de play-offs (Final 12) tegen twee Europese toppers, het Poolse Rseszow en het Italiaanse Trentino. Deze week speelt Asse-Lennik nog de kwartfinale in de Challenge Cup tegen BBSK Istanbul, alle andere Belgische ploegen zijn ondertussen uitgeschakeld. Slotsom is dat de Belgische topploegen opnieuw indruk maakten. Succes in de Champions League, onze Belgische voetbalbobo’s kennen het enkel in hun diepste dromen.

Waar u al zeker niet naast kon kijken, waren natuurlijk die Yellow Tigers en de Red Dragons. Niet alleen stuntten ze allebei op het EK volleybal, ze plaatsten zich ook voor het komende WK. Eindelijk loon naar werken en waardering in de media. Wij vragen ons nog altijd af waarom geen van hen Ploeg van het Jaar werd. Afspraak in december 2014 op het volgende Sportgala.

3 Lang leve de kleintjes

Volley Euphony Asse-Lennik verrast, Precura Antwerpen maakt het waar en Prefaxis Menen bevestigt. De kleintjes eisen hun plaats op. Voor Topvolley Antwerpen was dit een uitgesproken doelstelling, wedijveren met de toppers. Met het behalen van de bekerfinale was een belangrijke doelstelling behaald maar hun honger lijkt verre van gestild. In topwedstrijden mankeerden ze nog de laatste percentjes maar pieken moet pas vanaf nu natuurlijk.

Dat Lennik zijn tweede adem vindt, is enkel maar toe te juichen terwijl Prefaxis Menen gewoon op zijn elan van vorig jaar verder doorgaat. Vooral de recente winst van Menen tegen Roeselare was knap. Spanning troef dus in de subtop waar Argex Duvel Puurs zijn wagonnetje aanhaakt met een zesde plaats.

4 Maaseikse malaise

Als de kleintjes het goed doen dan betekent dit dat één van de groten het niet goed doet natuurlijk. Maaseik ziet af en weet het niet meer zo goed. Na de pijnlijke vaststelling dat hun Italiaanse coach di Pinto niet voldeed, werd intern een oplossing gevonden. De hamvraag hier is of dit scenario niet kon worden vermeden.

De communicatie tussen Di Pinto en zijn spelersgroep deed pijn aan de oren. Kijken naar een time-out van de uitsluitend Italiaans sprekende coach was als kijken naar een verfilming van het Bijbelse verhaal ‘De Toren van Babel’. Communicatie topsportonwaardig.

De bekeruitschakeling tegen Leuven, een tweedeklasser nota bene, was illustratief. Hun huidige vierde plaats is dat ook. Nieuwe coach Erik Verstraeten en Thierry Courtois moeten nu de boel rechttrekken. Er rest hen echter weinig tijd en een spelersgroep zonder vertrouwen.

Het meest beklijvende volleybalmoment van afgelopen maanden heeft eigenlijk niet veel met volleybal te maken en viel jammer genoeg ook in Maaseikse middens te noteren. Kristof Hoho’s hart stopte begin december even met kloppen in de topper tegen Roeselare. Zijn defibrillator werkte gelukkig perfect. Hoeveel Hoho zelf het voorval achteraf ook relativeerde, een akelig moment was het zeker. Laat ons hopen dat het eenmalig was en er vanaf nu enkel nog over volleybal kan gepraat worden.

5 Verwaterde Gentse waterzooi

Onbezorgd laatste staan in de competitie, het kan in het Belgische volleybal. Zakken doe je dit seizoen toch niet. Maar erg prettig kan het niet zijn. Contradictorisch aan Roeselare heeft VDK Gent nul matchen gewonnen en 36 sets verloren. Dat vertaalde zich naar een oncomfortabele 0 op 36. Dat het een overgangsjaar ging worden, wist iedereen natuurlijk. Met initiatieven naast het terrein probeerde de club het enthousiasme aan te zwengelen. Benieuwd of dit nog voor punt(en)gewin kan zorgen.

1 reactie op “Vijf zaken die u moet onthouden van het volleybalseizoen

  1. Pingback: Vier voorspellingen over de afloop van het volleybalseizoen | Pieterjan Blondeel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s