basketbal Voetbal Volleybal

Wanneer sport kaarten wordt

Kaartspel

Wie het sportgebeuren volgt, kent ook iets van kaarten. LeBron James is de King, Queen’s Park FC is Schotlands oudste nog bestaande voetbalclub en Zulte-Waregem zijn de boeren. En omdat elk kaartspel er één heeft, heeft men ook in de sport een joker.

Trishen bij het kaarten. Doe het in een rusthuis en je mag er nooit meer binnen. Spelen volgens de regels is de universele grondregel in sport. Fair-play kent daarbij vele zonen, zowel op het veld als ernaast. Het gebruiken van een medical joker is er eigenlijk ook een van.

Eerst en vooral, hoe gaat dat concreet in zijn werk een medical joker? Een speler die geblesseerd uitvalt tijdens het seizoen maar buiten de transferperiode kan in bepaalde omstandigheden door een medical joker worden vervangen. Manillen doe je nu eenmaal ook niet met slechts drie spelers.

Altijd proberen volgen

Om verder te gaan in het manillen: de belangrijkste regel daarbij is dat je altijd moet proberen te volgen. Dit betekent dat men altijd dezelfde soort kaart moet opgooien als waarmee is uitgekomen. Logischerwijs mag je ook de medical joker enkel inzetten of gebruiken voor de positie waar je door blessures een spelerstekort hebt. In het voetbal heeft dit betrekking op de doelmannen.

Reglementair vertaalt zich dat bijvoorbeeld in het voetbal naar Artikel 913 van het bondsreglement van de KBVB:

Wanneer een club van het Betaald Voetbal als gevolg van overmacht (langdurige ziekte, kwetsuur, enz.) niet meer kan beschikken over een totaal van drie volwaardige doelverdedigers, kan een buitengewone kamer van de Geschillencommissie voor het Betaald Voetbal een gewone overgang van een doelman valideren.

Toen Bojan Jorgacevic in november 2011 KAA Gent inruilde voor Club Brugge was dit onder het mom van medical joker omdat de Bruggelingen geen drie fitte doelmannen meer hadden. Het bleek uiteindelijk een eindig huwelijk en nu speelt de Serviër bij de Turkse tongbreker Kayseri Erciyesspor, op dit moment voorlaatste in de Turkse Süper Lig en trouwens ook spelend in blauw en zwart. Ene Björn Vleminkcx en Randall Azofeifa lopen er ook rond.

Onderkopen doe je best niet

In het voetbal wordt een medical joker dus gebruikt om blessures van doelmannen op te vangen. Maar ook andere sporten kennen het principe. Het meest recente voorbeeld in België is in het volleybal te vinden. Gertjan Claes, basisspeler bij landskampioen Knack Roeselare, viel in januari zwaar geblesseerd uit.

In tegenstelling tot de uitpuilende spelerskernen in het voetbal, beschikt een professionele volleybalploeg in België niet over een pak spelers op overschot. Aangezien de eerste Arabische sjeik met een achterzak vol cheques nog moet nog landen in het volleybal, betekent het wegvallen van één schakel in de ketting grote problemen. Onzekerheid troef in dat geval.

Daarom voorziet men sinds kort een uitzondering op de transferregels om de kapitaalgebrekkige volleybalclubs in nood te helpen.

Dus met ingang van 20 juni 2013, werd de volgende regel definitief goedgekeurd door de KBVBV:

De clubs die in de nationale reeksen actief zijn hebben de mogelijkheid om gedurende het seizoen een “medical joker” te kwalificeren vanaf het ogenblik dat de stopzetting van het werk of inactiviteit van de speler die fysiek ongeschikt is meer bedraagt of gelijk is aan 30 dagen. De speler die arbeidsongeschikt wordt dient op dat moment te beschikken over een geldig arbeidscontract zoals omschreven in de geldende CAO.

De “medical joker” kan uiteraard slechts worden ingezet op dezelfde spelpositie als de speler die wordt vervangen. Eventuele misbruiken hiertegen zullen uiteraard bestraft worden met een forfaitnederlaag en tegen deze beslissing van het KBVBV zijn geen beroepsprocedures mogelijk.

En zo komt het dus dat er sinds kort een Puerto Ricaan in de Belgische volleybalcompetitie te bewonderen valt. Pablo Guzman Pares werd enkele maanden terug nog kampioen in eigen land én uitgeroepen tot MVP in de finale. De toekomstige burgerlijk ingenieur, hij zit in zijn vierde jaar, komt dus niet als toerist naar Knack Roeselare. Het maakt meteen ook een andere, weliswaar ongeschreven, regel duidelijk bij medical jokers: net zoals in het manillen doe je in eigen belang best niet aan onderkopen.

De primeur in het volleybal was voor Precura Antwerpen dat vorig seizoen ter vervanging van de geblesseerde spelverdeler Jelle van Jaarsveld in november de Amerikaan Vince Devany aantrok. Afwachten of de regel in de toekomst nog veel zal toegepast worden, er moet immers ook budget beschikbaar zijn.

Geen Congo Cash in Chalerloi

Ook in het basketbal eenzelfde regel. Okapi Aalstar haalde enkele jaren geleden bijvoorbeeld Kelvin Torbert als vervanger van Alex Ruoff. En zie, dat jaar wonnen ze uiteindelijk nog de Beker van België. En toen Spirou Charleroi in februari 2012 zowel Christophe Beghin als Tornike Shengelia geblesseerd zag uitvallen, kwam plots Didier Mbenga in de spotlights. Op het Belgische parket zagen we Congo Cash echter niet want hijzelf zag nog toekomst in de NBA. Jammer voor hem bleek de liefde niet langer wederzijds.

Didier Mbenga – © Facebook
Didier Mbenga – © Facebook

In de NBA zou het gebruik van medical jokers trouwens vaak voorvallen. Ter vervanging halen ze dan spelers uit de D-League (= de Development League). Tijdens Mbenga’s periode in de NBA zou hij soms als ‘geblesseerd’ (lees: niet goed genoeg) gerapporteerd zijn zodat een vervanger kon gezocht worden.

Medical joker par excellence is misschien wel de Argentijnse rugbyspeler Nahuel Lobo. In januari dit jaar werd hij voor de derde maal binnengehaald bij het Franse Montpellier als medical joker. En Fritz Lee, een rugbyspeler uit Samoa, maakte onlangs zoveel indruk tijdens zijn drie wedstrijden als medical joker bij ASM Clermont Auvergne dat hij prompt een contract kreeg tot 2017.

Slotconclusie is dat de medical jokers eerder een curiosum zijn in de sport. Hoewel ze zelden voorkomen, kunnen ze wel goed van pas komen. Clubs staan immers niet graag voor joker wanneer blessures de kop op steken. Het doet daarbij soms denken aan manillen. Of hoe sport een beetje kaarten werd.

0 reacties op “Wanneer sport kaarten wordt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s