E-sport

Is e-sport een olympische sport?

Dit artikel is een-tweetje met een ploeggenoot

(samenwerking: copywriting voor een sportwebsite)

E-sport beroert, zoveel is zeker. Ondanks de wereldwijde doorbraak ontbreekt nog de definitieve erkenning. De Olympische Spelen kunnen hierbij helpen maar of e-sporters ooit voor een olympische medaille zullen spelen, is nog maar de vraag.

Voor zowel de Olympische Spelen als e-sport zou het een mooie stap zijn. E-sport bereikt een jong doelpubliek van 12 tot 34-jarigen. Het is precies daar dat het schoentje knelt voor de Olympische Spelen dat wil verjongen. Jongere kijkers kunnen ervoor zorgen dat de Olympische Spelen commercieel relevant blijven, ook in de toekomst.

Stiefmoederlijk behandeld

Daarnaast is e-sport naarstig op zoek naar maatschappelijke erkenning. Want ondanks het succes behandelt men e-sport vandaag binnen de sportwereld nog altijd stiefmoederlijk. En als een instituut zoals het IOC e-sport erkent dan heeft het alle troeven in handen om hun plekje definitief op te eisen.

In juli ontmoetten het IOC en het technologiebedrijf Intel elkaar al eens voor een verkennend gesprek. Intel zou als partner van de Olympische Spelen een belangrijke rol kunnen spelen in de discussie. Ze overtuigden het IOC reeds om e-sport als demonstratiesport te introduceren tijdens de Winterspelen in Pyeongchang in 2018. 

En reeds in 2017 liet het IOC weten dat ze e-sport als een sport beschouwen ‘zolang dat de sport niet ingaat tegen de olympische waarden’. De populaire voetbalgame FIFA komt dus in aanmerking op basis van deze uitspraak. Shooter videogames vallen dan weer uit de boot. Wie advocaat van de duivel wil spelen, stelt zich dan de vraag waarom boksen en schermen wél het etiket van olympische sport mogen dragen.

Geen overkoepelende federatie of bond

Tijdens de Asian Games in 2018 was e-sport ook present als demonstratiesport. E-sporters gingen de strijd aan met deze games: League of Legends, Hearthstone, Starcraft II, Pro Evolution Soccer, Clash Royale en Arena of Valor. Iedereen verwachtte dat e-sport als volwaardig medaille-event geprogrammeerd ging worden tijdens de Asian Games in 2022. Maar dit ging niet door. Reden? E-sport heeft vandaag geen overkoepelende federatie of bond zoals we in het voetbal bijvoorbeeld de FIFA kennen. Noodzakelijke regulering is hierdoor moeilijk.

Als je weet dat e-sports in 2019 meer dan 1,1 miljard omzet en meer dan 450 miljoen kijkers zal tellen, dan beseft iedereen natuurlijk dat het potentieel gigantisch is. Sport is nu eenmaal een geldgedreven miljardenbusiness. Misschien is de vraag binnenkort niet of e-sport een olympische sport wordt maar wanneer e-sport een olympische sport wordt.

0 reacties op “Is e-sport een olympische sport?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s