Werken in de sport

|Interviewreeks| Katrijn: ‘Als je hart écht bij de sport ligt dan heb je een sportopleiding gevolgd.’

Je droomt van een job in de sport. Maar het is niet eenvoudig om die job te vinden. In een reeks van interviews praat SPORT.Blog daarom met mensen die werken in de sport. Samen met Sportcareers vragen we naar hun #SportStory. Katrijn Titeca is Diensthoofd Sport in Waregem en lid van de Raad van Bestuur van ISB. ‘Als je hart écht bij de sport ligt dan heb je een sportopleiding gevolgd.’

Deze reeks is een samenwerking met Sportcareers.
Het volledige interview lees je hier.

Met lichte vertraging krijg ik deze blogpost dan toch online: onze spits werd namelijk één maand geleden geboren. Deze tekst bleef dus even hangen in drafts.

In september sprak ik met Katrijn Titeca. Ons gesprek katapulteerde mij op nostalgische wijze terug naar mijn kindertijd. Ik sleet mijn dagen in de sporthal en maakte er vrienden die ook vandaag nog mijn vrienden zijn.

Om maar te zeggen: een sporthal is voor velen meer dan een hoop bakstenen rond een sportveld. Niet in het minst voor mezelf.

Na vier mensen uit de privésector wilde ik absoluut een andere kant van de sportsector belichten. Gemeentelijk sportbeheer klinkt misschien minder sexy dan Adidas, RSC Anderlecht of Energy Lab, de uitdaging is des te groter. Alle vorige geïnterviewden waren het eens dat sport een niet te onderschatten belang in de maatschappij heeft maar bij gemeenten en steden speelt nog een ander, héél belangrijk, aspect: sport voor iedereen.

Het volledige interview lees je op Sportcareers. Op SPORT.Blog lees je telkens enkele take-aways van mijn gesprekken. Dit zijn de 5 van mijn gesprek met Katrijn:

  1. Sportbeleid kan opportuniteiten creëren. Toen Katrijn afstudeerde, trad net een regel in voege die sportfederaties verplichte iemand met een masterdiploma in dienst te nemen. Een mooi momentum om haar carrière in de sport te lanceren.
  2. Niet té snel, teveel willen veranderen. Katrijn werd als 26-jarige Diensthoofd Sport in Waregem. Luisteren was het eerste wat ze deed en ze probeerde met de middelen die ze had, het beste resultaat te bereiken.
  3. In een stedelijke of gemeentelijke sportdienst werken, is werken voor alle inwoners. Katrijn moet 38.000 mensen aan het sporten krijgen. Een mooie uitdaging maar niet altijd eenvoudig: politieke diplomatie is soms een mooie deugd, je hebt een kritisch publiek voor je (‘en dat met ons belastingsgeld’ 😉 ) en beperkte budgetten vereisen de nodige creativiteit. Gelukkig zijn er organisaties zoals ISB om je te ondersteunen.
  4. Wil je werken in de sport, volg dan een sportopleiding. Katrijn is ervan overtuigd dat wie écht wil werken in de sport, ook een opleiding volgt in de sport. SportVlaanderen en de Vlaamse Trainersschool bieden hier interessante opleidingen voor aan.
  5. Geen grote sportevenementen, wél breedtesport. Droom je ervan om grote sportevenementen te organiseren dan is een sportdienst niet de juiste werkplek. Je vindt er wel een uitdaging in het ondersteunen van nieuwe lokale initiatieven en het uitstippelen en uitvoeren van ‘Sport voor allen’ – beleid.

0 reacties op “|Interviewreeks| Katrijn: ‘Als je hart écht bij de sport ligt dan heb je een sportopleiding gevolgd.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s