Werken in de sport

|Interviewreeks| Sammy: ‘Deadlines zijn mijn drug’

Je droomt van een job in de sport. Maar het is niet eenvoudig om die job te vinden. In een reeks van interviews praat SPORT.Blog daarom met mensen die werken in de sport. Samen met Sportcareers vragen we naar hun #SportStory. Sammy Neyrinck is journalist bij de VRT en maakte voor Vive le vélo al bijna 200 reportages. ‘Mijn vader was 20 jaar lang mijn coach.

Deze reeks is een samenwerking met Sportcareers.
Het volledige interview lees je hier.

Zijn televisiedebuut maakte hij in de Champions League. Zo’n 20 jaar geleden. Hij weet nog dat Bayern München speelde en dat Ivan Sonck zijn verslag inlas. Meer herinnert hij zich niet. Ik zocht het dan maar op: dinsdag 4 april 2000, de heenwedstrijd van de kwartfinale. De Duitsers speelden gelijk op bezoek bij Porto: 1-1.

Bayern zou dat jaar uitgeschakeld worden in de halve finales van de Champions League door de latere eindwinnaar Real Madrid. Twee dagen ervoor, op een heilige zondag, won Andrei Tchmil de Ronde van Vlaanderen. Die dag was eigenlijk de eerste officiële werkdag van Sammy op de VRT. En elk jaar wanneer het startschot weerklinkt, denkt hij opnieuw aan zijn persoonlijke start als sportjournalist.

In ons gesprek nam Sammy mij mee in zijn voorbije 20 jaar als VRT journalist. Hij vertelt over zijn meest memorabele reportage op het WK in Zuid-Afrika maar ook over zijn mentor, zijn vader, die enkele jaren geleden overleed.

Ik omschrijf hem als Kuifje uit West-Vlaanderen die met een cameraploeg, zijn trouwe metgezellen, de wereld rondtrekt. Op zoek naar verhalen. Om die dan vakkundig tot in onze woonkamers te brengen op onze beeldschermen.

Het volledige interview lees je op Sportcareers. Op SPORT.Blog lees je telkens enkele take-aways van mijn gesprekken. Dit zijn de 5 van mijn gesprek met Sammy:

  1. Respecteer altijd de deadline. Sammy omschrijft ze als zijn drugs maar het belangrijkste is dat je ze altijd moet respecteren. Tot op het randje gaan mag, erover niet.
  2. Family first. Familiefeesten zijn heilig voor hem. Zijn vader was zijn idool. Het typeert Sammy dat vrienden en familie een belangrijke rol spelen in zijn leven.
  3. Dwing je geluk af. Eens hij binnen was bij de VRT moest hij zich elke dag bewijzen door hard te werken. Met de nodige ellebogen slaagde hij in zijn opzet.
  4. Teamsport. Zijn favoriete sport, volleybal, is een teamsport. Maar ook televisie maken is teamsport. Hoewel de besparingen hem dwingen om creatiever te zijn met minder middelen.
  5. Let op je woorden. Een journalist moet tegen kritiek kunnen. Ook Sammy kreeg ooit de volle laag van Club Brugge supporters na een ongelukkige uitspraak rond de arrestatie van Ivan Leko.

Benieuwd naar de vorige interviews? Hier vind je een overzicht.

0 reacties op “|Interviewreeks| Sammy: ‘Deadlines zijn mijn drug’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s