Sport Tech

Kudos voor van Aert, virtueel WK wielrennen met Zwift en hallo Amazon Halo

Sport en technologie fascineren mij. Zowel in mijn job bij Energy Lab als in mijn vrije tijd ben ik er veel mee bezig. Via LinkedIn, Medium, nieuwsbrieven, Facebookgroepen, Twitter… kom ik vaak boeiende personen en artikels tegen.

Helaas ben ik héél vergeetachtig 🙂 Dus daarom probeer ik nu enkele van die topics regelmatig te bundelen. Zo verplicht ik mij om in bepaalde onderwerpen wat dieper te graven en hang ik ze als een mentale post-it op zodat ik ze niet vergeet.

De ambitie om dit maandelijks toch minstens één keer te doen, heb ik bij deze al één keer waargemaakt. Schouderklopje voor mezelf en kudos voor jou om dit te lezen.

Let’s get started!


Kudo’s?

Voor de lezers die wat raar opkeken toen ik jullie een kudo gaf: dit zijn vind-ik-leuks op Strava, de app waarmee sporters hun prestaties meten en delen met de wereld. Iemand die jou wil aanmoedigen, geeft jou een kudo.

Kudos zijn een begrip geworden die ook in een andere context gegeven worden als je iemand wilt aanmoedigen. Maar wat betekent een kudo eigenlijk?

Puur tekstueel doen kudos mij denken aan paddo’s. Maar tot daar mijn kennis. Google weet gelukkig beter:

Kudos komt van het Oudgriekse κῦδος, kudos, (roem, faam). Het geven van “kudos” aan een ander wordt gedaan om deze te waarderen. Ook met de mobiele applicatie Strava is het mogelijk elkaar kudos toe te kennen voor verrichte sportprestaties.

Wikipedia

Wout van Aert krijgt een speciale Strava trofee

Nu ik het over Strava heb. Dit las ik op LinkedIn van de Chief Revenue Officer bij Strava. Da’s blijkbaar iemand die verantwoordelijk is voor de inkomstenstroom in een bedrijf. Met andere woorden: de kans is groot dat deze meneer aan de tafel zat toen Strava besliste het business model van Strava te herpositioneren naar een grote focus op betalend lidmaatschap.

Omdat van Aert een rit won in de Tour de France kreeg hij een speciale trofee van Strava. Misschien niet zo speciaal maar het typeert wel de kracht die de app heeft. Ze brengen amateur – en topsportatleten samen en belonen hen. Strava weet de kracht van bekende sporters zoals van Aert vaak uit te spelen in hun communicatie.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De dooddoener ‘meten is weten’ is nu eenmaal de fetisj van veel atleten en als je dan over de schouder kan kijken van je idool (Keisse, Bernal…) dan staat dat gelijk aan een orgasme – bij wijze van spreken uiteraard. Hoewel het niet zou verbazen dat sommigen ook dát meten via hun hartslagdata op Strava.

Goal setting is, volgens Strava, een van de belangrijkste features in de betalende versie van de app. Logisch dus dat ze onlangs aankondigden dat ze hun Goal Feature verbeterd hebben. De strategie lijkt mij logisch: duidelijk maken dat betalende gebruikers in de app genieten van de allernieuwste features én de intensieve Strava gebruikers nog meer aan de app binden door hen mooiere wortels / goals voor de neus te hangen.

Trouwens, nu we het over koers hebben. Hoe cool is dit om waaiers uit te leggen:


UCI Cycling Esports World Championships

In de categorie ‘bedrijven die niet slechter werden van Covid’, vinden we ook Zwift. Zij pakten samen met de UCI onlangs uit dat ze in december 2020 het eerste Cycling Esports Wereldkampioenschap organiseren. In 2019 kwamen ze al tot een voorlopig akkoord in een Memorandum of Understanding en nu is het dus officieel.

In je agenda aan te kruisen: 8 en 9 december.

The 2020 UCI Cycling Esports World Championships will take place entirely virtually within the world’s biggest virtual cycling destination, Watopia.

Both men’s and women’s races will take place on identical courses, over equal distances. Exact route details will be unveiled in the coming months.

Participants will be competing entirely remotely from their own residences or training bases. Unlike recent Zwift events, like the Virtual Tour de France, all focus will be on the first over the line.

For the winners, there will be a newly designed rainbow jersey that will, of course, be awarded virtually. The winners will also receive physical jerseys which they will be able to wear in esports competitions for the following year.

bicycleretailer.com

Zwift is trouwens al langer bezig een poot binnen te krijgen in de wielerwereld. Voor het vijfde jaar op een rij organiseren ze de Zwift Academy. De winnaar maakt kans op een profcontract bij Alpecin-Fenix (mannen), het team van Mathieu van der Poel, of Canyon//SRAM (vrouwen).

En we herinneren ons allemaal nog de virtuele Ronde 2020 die Sporza uitzond waarin Greg van Avermaet excelleerde vanuit zijn kot:


Hallo Amazon Halo

Flauwe woordspelling om de nieuwste wearable aan te kondigen: Amazon Halo.

Een grote verrassing zou dit niet zijn want in november 2019 kocht Google Fitbit voor 2.1 miljard, de voormalige pionier in de wereld van wearables. De Apple Watch bestaat dan weer sinds 2014. Met andere woorden: als lid van de Big Five (Amazon, Apple, Alphabet, Facebook, and Microsoft) kon Amazon niet achterblijven.

Volgens de Tijd mogen we de Amazon Halo vooral géén wearable noemen. Het is een slimme polsband maar geen smartwatch of fitness tracker. Wat de Apple Watch en Google Fit wél zijn natuurlijk.

De Amazon Halo heeft geen schermpje en moet data over de drager sturen naar de Amazon Halo app die dan met hulp van AI (artificiële intelligentie) van jou een gezondere mens maakt.

Het vernieuwende is dus dat de polsband slimmer is dan zijn concurrenten en ook op mentaal vlak de drager helpt met inzichten en advies. Uiteraaaaaard is je privacy heeeeeeeeel veilig. Je betaalt 64.99 dollar (later wordt dit 99.99 dollar) voor de polsband en een maandabonnement van 3.99 dollar voor de app.

En hoewel Halo dus géén smartwatch is, is een link naar dit artikel hier ook wel op zijn plaats: Garmin staat op de tweede plaats wereldwijd in het lijstje van de smartwatch markt. Apple heeft een ongenaakbaar aandeel van 51,4% maar Huawei (8.3%) en Samsung (7.2%) staan achter Garmin (9.4%).


Verder nog dit:

  • In Nederland stelden ze zichzelf de vraag ‘Hoe kunnen we met innovaties het voetbal vooruit helpen in de coronatijd?‘ Enkele innovatieve bedrijven beantwoordden de vraag (lezen)
  • In American Football komen ze met een leuk voorstel om de fans virtueel samen te brengen als die niet naar het stadion kunnen komen (lezen)
  • Leer zwemmen met de grootste Olympiër ooit, Michael Phelps, of tennissen met Maria Sharapova dankzij deze nieuwe Amerikaanse start-up The Skills (lezen)
  • Een NBA speler verkoopt nu ook zijn eigen aandelen (lezen)

0 reacties op “Kudos voor van Aert, virtueel WK wielrennen met Zwift en hallo Amazon Halo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s