floorball

Ceci n’est pas du hockey

Het zou zomaar een instinker kunnen zijn op eender welke sportquiz: Welke ploegsport wordt gespeeld met twee doelen en een balletje waarbij de spelers door middel van een stick moeten proberen scoren? Hockey! Maar wat als het nu eens niet hockey zou zijn… Maak de volgende keer dat u deelneemt aan een sportquiz indruk door floorball te zeggen. Met uw correct antwoord wint u gegarandeerd de sympathie van uw teamgenoten en van het groeiend aantal Belgische floorballspelers.

Floorball hoort thuis in een rijtje met IKEA, gehaktballetjes en Ibrahimovic. Allemaal Zweedse specialiteiten. Al in de jaren vijftig speelden Amerikaanse studenten ‘floorhockey’, een zeer nauwe variant van hedendaags floorball. Maar het floorball zoals we het vandaag kennen, ontstond in Zweden in de jaren zeventig en kent voornamelijk succes in Scandinavië.

Oude Griekse hoorn
Floorball heeft een relatief beperkte geschiedenis. Maar als we het kort door de bocht beschouwen als het jongere broertje van hockey dan lag het officieuze ontstaan ervan veel vroeger. Zo werden er in Egypte 4.000 jaar oude gebeitelde tekeningen op stenen teruggevonden van onze hockeyende voorvaderen en is er ook weet van afbeeldingen uit het Oude Griekenland van kerētízein gevonden circa 600 jaar voor Christus. Kerētízein refereerde naar het Griekse woord kéras, wat hoorn betekent, en werd gebruikt als eerste primitieve stick.

Vele jaren later zijn er al heel wat hockeyvarianten de revue gepasseerd. Spongee, onderwaterhockey of unicycle hockey om er maar enkele te noemen. Weliswaar eerder voor een select publiek. Voor de fanatiekelingen onder ons: spongee is een Canadese hockeyvariant die wordt gespeeld op ijs maar dan zonder schaatsen en met een sponzen puck. Het valt zo gek niet te bedenken of iemand maakt er een sport van. Geïnteresseerden in Spongee kunnen zich aanmelden op de site van de Kildonan Spongee League.

De goalie op zijn gat
Maar wat is floorball nu precies? Floorball wordt indoor gespeeld tussen twee ploegen van elk vijf spelers met elk hun plastic stick. Een ploeg telt in theorie 15 à 20 spelers. De goalie zit letterlijk in een doel van 160 centimeter op 114 centimeter groot en verder is het terrein met een afgeronde oppervlakte zonder hoeken van 40 meter op 20 meter omringd door een boarding van 50 centimeter hoog. Het plastieken balletje (met gaten) deponeren in de goal is het objectief en dit in drie periodes van elk 20 minuten.

De details van de reglementen indachtig zijn floorball en hockey niet over één kam te scheren. Een zaalvoetballer vertel je nu eenmaal ook niet dat hij hetzelfde doet als een veldvoetballer. Waar de beide sticksporten bijvoorbeeld wel in overeenkomen, is het conditionele aspect. Allebei eisen ze van de spelers een groot loopvermogen en bij beide sporten is het wisselen van spelers tijdens het spelen dan ook een absolute noodzaak.

De hippe hockeysport
Zoals floorball een variant is op hockey, heeft ook floorball zijn eigen varianten. Zo bestaat er freebandy. Ontstaan begin van vorig decennium wordt deze hippe hockeysport gespeeld door floorballfanaten die de ‘zorro’ techniek aanhangen. Dit betekent dat je de bal opschept met je stick en door de luchtweerstand als het ware de bal aan je stick laat kleven.

Daarnaast heeft floorball vorig jaar ook gefungeerd als demonstratiesport op de Special Olympics World Winter Games in Pyeongchang, Zuid-Korea. Intellectueel minder capabele sporters spelen er drie tegen drie op een kleiner veld.

Swiss floorball is een, hoe raadt u het, Zwitserse variant en wordt gespeeld op een kleiner speelveld, drie tegen drie en met een kortere speelduur. Tenslotte bestaat er ook rolstoelfloorball waarvan de eerste officiële wedstrijd gespeeld werd in 2008 tijdens het World Floorball Championship in Tsjechië.

IFF internationaal erkend
De overkoepelende federatie in het floorball is het IFF (International Floorball Federation) en werd in 1986 in Huskvarna in Zweden opgericht door de Finse, Zweedse en Zwitserse floorballbonden. Het eerste (tweejaarlijkse) wereldkampioenschap vond plaats in 1996. De finale werd gespeeld in een uitverkocht Stockholm Globe Arena voor 15.106 toeschouwers tussen Zweden en Finland. Zweden won en zou ook de toekomstige zeven van de negen andere finales winnen, Finland won de andere twee finales. Zoals u merkt is en blijft floorball, samen met onder andere het scoren van een weergaloze omhaal/lob vanaf de middenlijn in het voetbal, een Zweedse specialiteit. Landen zoals Zwitserland, Tsjechië en Noorwegen vervolledigen het rijtje toplanden.

Vandaag zijn er wereldwijd meer dan 4.000 clubs en ongeveer 280.000 leden aangesloten. In 1999 waren dit nog 3.200 clubs en 150.000 leden. Om hun internationale groei aan te tonen: de laatste toetredende landen waren Zuid-Afrika en Kameroen. Dankzij de laagdrempelige kosten bij floorball liggen er voor de sport ook in Oost-Europa nog groeikansen.

Floorball – © Wikimedia Commons
Floorball – © Wikimedia Commons

In 2004 werd het IFF lid van GAISF (SportAccord), dit is een overkoepelende organisatie voor internationale sportfederaties met als doel evenementen voor verschillende sporten te organiseren om hun visibiliteit te verhogen. En sinds 2011 is het IFF ook officieel erkend door het IOC. Niet onbelangrijk want dankzij deze erkenning kon floorball solliciteren voor een plaats op de Olympische Spelen.

Zo’n vaart zal het wellicht niet direct lopen want om te behoren tot het select kransje van olympische sporten moet floorball eerst en vooral nog exponentieel groeien op internationaal vlak. Een blik op hun aanwezigheid op de sociale media: IFF telt ongeveer 4.500 volgers op Twitter en 22.500 likes op Facebook. De Facebookgroep ‘Floorball To the Olympics’ telt voorlopig 11.000 floorballfanaten als leden. Ook de digitale achterban is dus eerder beperkt.

De bekendste (ex-)floorbalspeler is misschien wel een voetballer: Henrik Larsson. Jawel, de voormalige voetbalvedette van Barcelona en Celtic die op het EK 2000 nog scoorde tegen België. In 2008 maakte de toen 37-jarige Larsson na zijn voetbalpensioen zijn debuut voor FC Helsingborg in de Zweedse Super League, één van de professionele floorballcompetities. Hij speelde er negen matchen waarin hij eenmaal raak trof en vijf assists gaf. Ondanks dat Helsingborg hem een verlengd contract aanbood besloot Larsson om hier niet op in te gaan en zich te focussen op een voetbaltrainerscarrière. Vandaag is hij trainer van de Zweedse eersteklasser Falkenbergs FF.

Meedeinen op Belgisch hockeysucces?
De Belgian Floorball Federation is de overkoepelende federatie voor de floorballclubs in België en sinds 1995 lid van het IFF. Dat de sport bij ons nog in de kinderschoenen staat, toont het aantal divisies. Bij de mannen zijn er drie divisies en wordt er daarnaast ook om de beker gestreden. De jeugdcategorieën zijn onderverdeeld in U10, U13, U16 en U19. De vrouwen tellen maar één divisie (met maar drie ploegen) en hebben geen aparte jeugdreeks.

De ploegen die u in de gaten moet houden, zijn de regerende landskampioen Tornado Brussels Floorball en bekerhouder Juventus Floorball Club. Zij gingen voorlopig met de meeste prijzen lopen. Verder vervolledigen Juventus FC Bianconeri, Floorballteam Strijtem A, Black Cobra’s Gent, Waterloo Lions en TMD Aalst de Belgische topdivisie.

Zeggen dat floorball nog groeimarge heeft, is een understatement. Maar misschien kan het wel meedeinen op het hockeysucces en zo zijn opmars gestaag verder zetten. Het loont dus zeker de moeite deze sport in de gaten te houden. Al was het maar om tijdens een sportquiz eens indruk te kunnen maken met uw kennis over freebandy en spongee.

In een reactie op dit artikel over floorball liet de Belgian Floorball Federation weten dat we ook in België een tijdje terug een voormalige voetbalvedette aan het werk hadden. Ex-Anderlecht aanvoerder Pär Zetterberg speelde namelijk twee seizoenen (2006-2007 en 2007-2008) in België bij de Waterloo Lions. Hij won zelfs de landstitel en werd tweede in de topschuttersstand. De Zweedse televisie maakte er een reportage over.

1 reactie op “Ceci n’est pas du hockey

  1. Pingback: Tinderen voor de sport: Padel (#1) | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s