Padel Uncategorized

Tinderen voor de sport: Padel (#1)

Ik ben op zoek naar een nieuwe sport. Door een vervelende polsblessure mag volleyballen niet langer, mijn liefde voor volleybal ten spijt. Na een potje geweend te hebben in een hoekje is het tijd om een nieuwe liefde te zoeken.

Tindergewijs ga ik op zoek en swipe ik mij van sport naar sport in de hoop de ware te vinden. Eerder schreef ik al over minder bekende sporten zoals bobslee, curling, e-sport, slacklinen, floorbal, defence lab, zitvolleybal,… maar ik ben op zoek naar nog meer uitdagingen. Een sport die je niet verwacht.

Als eerste aan de beurt: padel.


Een racketsport die het midden houdt tussen squash en tennis. Dat is in het kort de omschrijving van de sport padel.

Meteen twee misverstanden de wereld uit helpen:

  1. Spreek de eindklank van padel uit zoals in het woord ‘bel’
  2. Padel is niet hetzelfde als paddel. Onder paddel verstaan we dit:

paddel

Padel wint de laatste jaren aan terrein, ook in België, en kent zijn wortels in Mexico in 1969. Da’s het jaar waarin Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won dus het is u vergeven als u de geboorte van padel uit het oog verloren was.

Anno 2018 is de sport immens populair in Zuid-Amerika en gaat ook Europa stillaan voor de bijl via Spanje & Andorra. En nu dus ook België waar er meer en meer terreinen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Padel is een sport in een kooi maar dan van een heel ander allooi waar ik eerder al eens over schreef. Je hebt net als in het tennis een eerste en tweede opslag maar wel beiden onderhands, telt de punten zoals in het tennis, speelt met tennis – of softballen en je mag de muren gebruiken om de bal in het spel te houden zoals in het squash.

Een verschil is dat het racket een vlak is:

Pala_de_padel

YouTube legt padel zo uit:

Ik geef toe, een ietwat saaie video. Laat ons eens kijken naar het echte werk:

Ik heb zelf al enkele keren ‘gepadeld’ en het is effectief een hele toegankelijke sport die weliswaar een beetje balvaardigheid vereist. Op officiële sites las ik dat je padel steeds dubbel speelt maar in de clubs waar ik reeds speelde kon enkel ook. Een aan te raden padelclub is trouwens Padel4U2 in Gentbrugge, maar er zijn er nog andere over het hele land.

Je maakt er ook kans om deze bekende (ex)topsporters trouwens bezig te zien (leeswaarschuwing: padelpaparazzi):

 

 

Yves Vanderhaeghe, Olivier Deschacht en Xavier Malisse zijn blijkbaar ook padelspelers. Vooral de laatste lijkt mij een te duchten tegenstander.

Maar terug ter zake: Kan ik verliefd worden op padel?

Ik denk het wel.

Zoals zovelen deed ik indertijd mee met de tennishype van Kim & Justine, versleet ik menig rackets en sloeg nog meer tennisballen zoek. Padel is het kleine broertje van tennis maar heb je wel sneller in de vingers. Door zijn toegankelijkheid is het ook een hele sociale sport.

Er is zelf een sociaal netwerk op het net: setteo.

Ik kende het niet maar het is blijkbaar de online verzamelplaats van leden, rankings, tornooien,… van alle racketsporten. Je krijgt van elke geregistreerde speler zijn of haar profiel met historiek te zien en het is de bedoeling om zo spelers en speelsters bij elkaar te brengen. Een nobel doel.

Dus ja, padel is zeker een aanrader. Ondanks de snelle opkomst ervan is het wel niet evident om een club in de buurt te vinden maar eens je er geraakt, ben je er snel mee weg.

Kent iemand het nummer X-man?

 

5 reacties op “Tinderen voor de sport: Padel (#1)

  1. Pingback: Tinderen voor de sport: lopen (#2) | SPORT.Blog

  2. Pingback: 1 jaar later

  3. Pingback: Bewegen in tijden van corona: mijn 4 tips – SPORT.Blog

  4. Pingback: [gastblog] ‘Hoe ik padel ontdekte – en eraan verslingerd raakte’ – SPORT.Blog

  5. Pingback: [gastblog] ‘Hoe ik padel ontdekte – en eraan verslingerd raakte’ – LIFE ON EARTH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s