Maatschappij Opinie Sportgeschiedenis

Elk zijn moneytime: bedevaart en boksen

Hoort een artikel over bedevaart thuis op SPORT.Blog? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Een bedevaart is een reis naar een bedevaartsoord die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie. Zo zegt Wikipedia. Sport is vaak ook religie en Onze Lieve Heer ontvangt vele verzoekjes vanuit de sport. Heel af en toe wordt die daar achteraf ook effectief voor beloond. Als de uitkomst meevalt. Door een bedevaart bijvoorbeeld.

Zo ging assistent-trainer Geert Dirinck van Sporting Lokeren met een supportersdelegatie op bedevaart naar de Brielkapel na het winnen van de beker in 2014. Of eentje van langer geleden. Racing Genk won in 2002 de titel en trok op bedevaart als wederdienst. Toenmalige trainer Sef Vergoossen stapte mee maar moest de laatste kilometers omwille van rugpijn afleggen op een step. Assistent-trainer Jos Daerden fietste de 47 kilometer lange tocht. Zou er een pelgrim verborgen zitten in Hein?

Vorig jaar passeerde Romelu Lukaku nog in Lourdes. Hij verblijde zijn Instagramvolgers met een foto en de hashtag #GodIsGreat. En Isabelle Nijs stapte een bedevaart richting Scherpenheuvel nadat haar ex-vent wereldkampioen werd.

https://instagram.com/p/uqk77YntgE/?utm_source=partner&utm_medium=embed&utm_campaign=photo&modal=true

 

Dus ja. Een artikel over bedevaart kan op SPORT.Blog.

Daarnaast kan je een ‘echte’ bedevaart ook een beetje beschouwen als sport. Zoals mei in vele sportcompetities moneytime betekent, is de meimaand ook moneytime voor de bedevaarders. Meimand is immers Mariamaand.

Het bedevaartseizoen werd dit weekend officieel op gang geschoten. Scherpenheuvel, Oostakker, Dadizele, Mesen, Oostkerke, Vivenkapelle, Lombardsijde,… Iconische Vlaamse bedevaartsoorden. Vanuit West-Vlaanderen trokken ze bijvoorbeeld met tientallen naar de Mariastad Halle. Dat is 80 kilometer wandelen.De meeste doen het dan wel niet voor de ‘sport’, een fysieke topprestatie is het wel.

Vrijdagavond startten ze. Onderweg enkele stops en de dag erop in de namiddag kwamen ze toe. Akkoord. ’t Is geen Dodentocht waar ze 100 kilometer wandelen maar dat is dan ook een tocht. Geen bedevaart. De bedevaarders kwamen toe in Halle en gingen in plaats van de massagetafel recht naar de misviering. Knikkebollend kauwen op een hostie. Begeleid door kerkgezang. Religieuze recup.

800px-KerkHalle
Sint-Martinusbasiliek in Halle

 

Dit weekend vond in Las Vegas, voor sommigen een bedevaartsoord in geheel andere zin, het gevecht van de eeuw plaats. Over de zin en onzin ervan is al veel gepalaverd. De boksende blaaskaak Floyd ‘Money’ Mayweather Jr won van Manny Pacquiao. Als u ’s nachts was opgestaan om te kijken, dan was u alvast ook een verliezer. De twee protagonisten verdeelden 300.000.000 dollar onder elkaar. Dat zijn 8 nulletjes. Oftewel 300 miljoen centjes. Mayweather cashte 60%, Pacquiao 40%. De duurste knuffelpartij van de eeuw.

Terwijl Money en Manny hun geld aan het tellen waren, telden de bedevaarders hun blaren. Elk zijn moneytime.

View this post on Instagram

www.themoneyteam.com

A post shared by Floyd Mayweather (@floydmayweather) on

1 reactie op “Elk zijn moneytime: bedevaart en boksen

  1. Pingback: Vergeet voetbal, Bring Team Belgium Home | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s