Maatschappij Opinie Voetbal Volleybal

Vergeet voetbal, Bring Team Belgium Home

Team Belgium

Mailtje van de sportzender sport10 in de mailbox van SPORT.Blog met de vraag of ik iets wou schrijven over hun crowdfundingcampagne ‘Bring Team Belgium Home’?

Het toeval wilde dat ik dat eigenlijk al van plan was. Er ontbrak alleen nog een invalshoek. En dan kwam Blatter en zijn FIFA farce plots in beeld…

De term farce is misschien wel de meest passende uitdrukking om de huidige toestand te schetsen:

Een farce is een kort en komisch toneelstuk uit de late middeleeuwen, vaak als tussenspel tussen scènes van religieus toneel. Door het opvoeren van karikaturale personages liet men de toeschouwers om hun eigen gebreken lachen.

Komisch is misschien niet helemaal de juiste term in de uitleg hierboven. Tragisch-komisch past beter. Late middeleeuwen is wel op z’n plaats. Dat een sportorganisatie als de FIFA anno 2015 nog op dergelijke wijze wordt gemanaged, dat kan je toch moeilijk vatten? De link tussen sport en religie is ook snel gemaakt. En tja, karikaturale personages: een open doel. De verwijzing naar toeschouwers met gebreken is nu misschien nog wat onduidelijk maar daar komen we straks wel toe.

De FIFA dus. Een instituut met de allusie van miljoenenmonopoly. Met de ‘Ga naar de gevangenis’ kaart incluis. Maar jammer genoeg ook met de regel: Passeer langs start en ontvang (smeer)geld. Geld dat bijvoorbeeld van sponsors komt.

Want waar wij naar kijken, daar willen adverteerders veel geld voor betalen om er gezien te worden. De bal moet rollen maar geld nog meer. Die adverteerders betalen bergen geld als wij kijken. En dat wij kijken, dat is een garantie.

Zo was het afgelopen wereldkampioenschap in Brazilië opnieuw een kijkcijferkanon. Meer nog. Kijkcijferrecords werden sneller gebroken dan het werelduurrecord op de fiets. Onze eigen voetbaltrots schitterde één schamele keer  tegen de VS en dat werd prompt het best bekeken televisieprogramma ooit in België. 2.366.565 kijklustigen. 85.4% marktaandeel. Om even de context van de actuele voetbalbusiness te schetsen: moest elke kijker van die avond 6 euro doneren hadden we bijna het jaarsalaris van Hazard bijeen. Dat zijn veel hamburgers voor Eden.

Dus, tenzij u in die periode de meest eenzame en asociale mens in de wereld was, keek ook u hoogstwaarschijnlijk naar het WK voetbal. Georganiseerd door de FIFA. Tot op heden nog altijd geleid door Sepp Blatter. Betaald door de sponsors. Op de kap van de lokale bevolking.

Wat er daarna met dat geld wordt gedaan? Blatter weet het niet zo goed. En was de enigste blijkbaar. Ocharme.

Dit is een tweet die nog dateert van vorige week en ondertussen al gedateerd is. Blatter mag je in stippellijntjes doorstrepen. En dat werd hoog tijd.

In 2012 publiceerde Thomas Kistner met FIFA Maffia een pageturner over de intriges en schandalen van de FIFA. Er werd minutieus omschreven hoe spilfiguur Blatter zich een weg naar de top wurmde. Een waargebeurde misdaadthriller. Kistner legde zijn hoop op de neergang van Blatter op de FBI en de recente gebeurtenissen lijken dit waar te maken. Misschien toch een leeswaarschuwing voor wie het boek zou willen lezen: voetbalromantici worden gegarandeerd enkele illusies armer. Voetbalbusiness is geen kinderspel.

FIFA Maffia in ’t kort samengevat? Blatter is de verpersoonlijking van corruptie. Een tirannieke circusdirecteur op een gouden troon met stervoetballers in de ring als vertier. De voormalige hockeyprof shopte het tot zonnekoning van de belangrijkste balsport op onze aardbol maar koosjer was het allemaal niet.

Toen er vorig jaar geloot werd voor het WK 2014 duurde de minuut stilte ter nagedachtenis van Nelson Mandala welgeteld elf seconden. Je zou toch verwachten van een Zwitser dat zijn horloge juist tikt. Hoffelijk schofferen was het.

Sjacheren kunnen ze ook. Als de FIFA met hun circus landt in een gastland voor een WK, wordt al de rest van mineur belang. Belastingen gelden niet meer, mensenrechten verdwijnen in de marge, volledige wijken die moeten wijken voor voetbaltempels waar achteraf geen bal om wordt gegeven,…Voetbal is oorlog en al het overige is collateral dammage.

IMG_20141116_173502

En toch bleef Blatter ondanks al dat geblaat al die tijd de baas. Het gevolg van een sterk staaltje geopolitiek. Elk voetballand heeft een evenwaardige stem tijdens de voorzittersstemming. Wereldkampioen Duitsland is dus gelijk aan Anguilla, het laagste land op de FIFA/Coca-Cola World Ranking. Blatter kent zijn / de wereld en koos zijn vrienden wijs. Geld genoeg dus waarom niet delen onder vrienden? Nepotisme was de norm.

Het is grotendeels geld dat de FIFA dankzij u en ik binnenrijven. Ze incasseren bergen geld van adverteerders doordat wij bijvoorbeeld kijken naar hoe elf voetbalmiljardairs een bal proberen af te pakken van elf andere voetbalmiljardairs. Dus eigenlijk hebben wijzelf de sleutel in handen als we iets willen veranderen aan de gang van zaken. Tous ensemble, weet u wel.

Maar opperen dat we moeten stoppen met naar voetbal kijken is misschien net iets té opportunistisch… Zijn we dan misschien allemaal schuldig omwille van onweerstaanbare drang door naar voetbal te kijken? Neen, dat is te kort door de bocht.

Vaak staan we gewoonweg voor het onvoldongen feit dat niét kijken naar voetbal soms wel héél moeilijk kan zijn. De grote mediasporten tieren welig in de media, kleine sporten kwijnen vaak weg. Ook al is de wil er om een ‘kleinere sport’ te volgen, de weg ernaartoe is moeilijk.

Wat mij terugbrengt bij het mailtje van Sport10 en hun crowdfundingcampagne ‘Bring Team Belgium Home’.

Sport10 heeft de rechten van de allereerste Europese Spelen in Baku. België is present met 116 atleten uit 16 verschillende sportdisciplines. Grote namen voor Team Belgium zijn bijvoorbeeld Tom Boonen, Sven Nys, Jean-Michel Saive, Ann Wauters, Charline Van Snick,… Ook de Red Dragons en Yellow Tigers zijn erbij, mijn persoonlijke favorieten als volleyballiefhebber. Maar ook minder gekende atleten doen mee.

Voor alle duidelijkheid: het betreft hier geen Kirin Cup-achtig gedoe. De Europese Spelen zijn voor sommige sporten een belangrijke stap in de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio 2016. De meeste atleten kunnen dus alle steun gebruiken. Steun die ze kunnen krijgen doordat wij supporteren voor hen. Maar supporteren kan je pas doen als je hun prestaties kan volgen. En daar knelt het sportschoentje.

De sportzender heeft de rechten maar niet genoeg budget om ze uit te zenden. Grotere zenders hebben geen zendtijd of budget en springen dus niet mee op de kar. En zo kwamen ze met het idee van crowdfunding.

Het ambitieuze objectief is om 100.000 euro te verzamelen bij sportliefhebbers die Team Belgium willen volgen. Eens deze doelstelling behaald is, verwachten ze nog eens 37.000 euro te verzamelen doordat adverteerders overtuigd zullen zijn van de interesse van het grote publiek.

Daarnaast kan je door geld te geven ook mee beslissen over de inhoudelijke invulling. Co-creatie om het met een flashy marketingterm te omschrijven. Een lovenswaardig opzet.

Infographic bring team belgium home

Zeker als je weet dat het enthousiasme in België vaak lauwtjes is met betrekking tot crowdfunding. Even Googlen levert als resultaat op dat in België in 2013 bijvoorbeeld amper 1.1 miljoen euro werd ingezameld door crowdfunding. in Nederland was dit twintig keer zoveel, in de VK zelfs honderd keer zoveel. Belgen zijn niet zo’n gulle gevers.

En als we moeten geven om te kunnen kijken blijkbaar ook niet want de tellerstand oogt niet hoopvol: duizend euro en wat wisselgeld. Zoveel, of zo weinig, werd er al ingezameld. Enkele dagen voor de deadline. Geven kan via deze website maar het lijkt helaas een njet te gaan worden…

Dus, tenzij ene Marc C. zijn geldbeugel opentrekt, de FIFA gul stort als goedmaker voor hun kuren of de Belgische Voetbalbond bijspringt om hun image op te poetsen, zullen de Europese Spelen niet tot bij u geraken. Het is allemaal één grote contradictio in terminus in vergelijking met de bedragen die in voetbalmiddens worden betaald. Een schande eigenlijk.

Of laat ons zeggen: een farce.


Aanvullend:

Ondertussen heeft Sport 10 beslist om, ondanks dat het beoogde budget niet werd behaald via crowdfunding, toch met beperkte middelen uit te zenden. Ze mikken op dagelijks circa 5 uur LIVE en zullen afhankelijk van beschikbare commentatoren en adverteerders stap voor stap meer bieden, rekening houdend met 3 uur tijdsverschil met Baku. De uitzendingen zullen in het Engels worden uitgezonden, behalve de wedstrijden waarbij ze vrijwillige commentatoren vinden.

Meer info: www.sport10.be

4 reacties op “Vergeet voetbal, Bring Team Belgium Home

 1. Waar kun je de bedragen die al gestort zijn volgen? En hoe kun je ook gemotiveerd zijn om zelf uw bijdrage te leveren als er zonder 100 000 niets komt. Krijg je dan je geld terug? Of steken ze het geld gewoon terug in het voetbal?

  Like

 2. Pieterjan Blondeel

  Hallo, je kan de vooruitgang volgen op de website via de link die in mijn blog staat (http://nl.ulule.com/bringteambelgiumhome/) Ondertussen kreeg ik het bericht van sport10 dat de bedragen na afloop zullen terugbetaald worden aangezien het streefdoel niet zal gehaald worden, er gaat dus geen cent naar het voetbal.

  Omdat de actie blijkbaar heel wat reacties teweeg bracht, hebben ze beslist ze om in beperkte vorm (1 signaal, Engels commentaar,…) toch uit te zenden. Dus ja, de actie was financieel gezien een flop, maar anderzijds werd er wel visibiliteit gecreëerd voor de Europese Spelen door met dergelijke actie uit te pakken…

  Like

 3. Pingback: Was 2015 nu hét jaar van het volleybal? | SPORT.Blog

 4. Pingback: 11 sportboekentips | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s