Maatschappij Opinie Voetbal

Reconstructie van hoe een topkerel zeekapitein werd

Is Yves Vanderhaeghe een hypocriete op geld beluste opportunist? Of net een ambitieuze trainer die een sportieve uitdaging ziet? Naargelang de kleur van het supporterstruitje verschillen de meningen.

Yves besloot deze week om, ondanks een nog lopend contract bij zijn huidige club KV Kortrijk, over te stappen naar KV Oostende. Van KVK naar KVO dus. Een aardschok in West-Vlaanderen. De Kortrijksupporters K.O.

Weinigen konden exact één jaar geleden voorspellen dat net Yves in het oog van een dergelijke storm zou staan. Wie had een ambitieuze toptrainer kunnen vermoeden in de voormalige goedlachse T2 van Hein? De keuze van de Veekaa voor Yves als T1 leek de oplossing van de ‘goeikoop’.

Yves leek voorbestemd voor een plaats in de schaduw. Een trainerscarrière in het verlengde van zijn spelerscarrière. Eeuwige luitenant in de luwte. Dag in dag uit met de oefenkegeltjes in de weer. In dienst van. Kwiek opverend met aanwijzingen als de camera richting de zijlijn zwenkte voor een vervanging. Fluks in beeld wanneer aan het woord tijdens de rust. T1 in het diepste van zijn gedachten maar toch T2 in hart en nieren. Kijk naar de Pierre Derniers en Phillipe Clements van deze wereld en u snapt wat wij bedoelen.

Maar zie. Één seizoen later en Yves is de nieuwe schitterende ster aan het trainersfirmament. Van waterdager tot vaandeldrager. Opperbevelhebber in het Guldensporenstadion. Meester-motivator van zijn rood-witte Kerels. Laatst nog vereerd met een tifo door zijn volgelingen. Hun messias richting Europa. Beloond door zijn broodheren met een verlenging van zijn contract. Yves was een topkerel.

En dan rinkelde de telefoon thuis bij de Vanderhaeghes. Een onbekend nummer verscheen op het te kleine schermpje van een aftandse GSM. Een mobieltje dat ze ergens onderaan in de schuif van een kramiekig bureau’tje vonden bij de Veekaa. Kon gerust nog hergebruikt worden door de trainer werd er geopperd.

Een reconstructie van wat toen kon gebeurd zijn.

“Met Yves.”

“Yves! Met Marc Coucke! Ge weet wel, diene van KV Oostende met z’n weireldploegske!”

“Moh, Marc? Zeg ne kjé?”

“Yves, ik spreek graag zoals ik ben dus om een lang verhaal kort te maken: kzoe ne kje wiln klapn mé u.”

“Marc, nuj moakte mie curieus ze?”

“Wel Yves, ‘k ben op zoek naar ne nieuwe trainer en “k dachte daarbij aan gij…”

Over het vervolg van het gesprek lopen de meningen uiteen. Grofweg kan je spreken van een scenario A en een scenario B. In scenario A ging het gesprek als volgt verder.

“Tja Marc, da zal uj geld kosten ze. Ké nog moar juste biegetekend en ‘k verdiene hier goed mine boterham moek zegn.”

“Geld is geen probleem, Yves! Ké iere wel nog wa lign!”

“Allé, tis goe… Voor geld doe’k alles!”

Dat was mogelijk scenario A. Een andere mogelijkheid was scenario B.

“Tja Marc, kweet toch nie zulle. Ké nog moar juste biegetjekend, play-off 1 gehoald en ‘k wil hier op sportief vlak verder bouwen aan minne toekomst en dien van de Veekaa.”

“Maar Yves… Wij zijn ook aan’t bouwen aan ne sportieve toekomst. Ik heb voor u een fan-tas-tisch sportieve uitdaging in’t verschiet!”

“Allé, tis goe… Zulken sportieve utdaginge laat ek nie lign!”

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Luc Devroe haalde zelfs nog een scenario C aan: Yves belde zelf naar Marc. Maar we houden het voor het gemak even op deze twee scenario’s.

Fred Vanderbiest reageerde begrijpelijk wijze nogal kribbig op zijn, al bij al verwachte, scheepsbreuk. Wat is het verschil tussen Fredje en Yves? Een halve pot gel. En ervaring in play-off 1 volgens Marc.

De supporters van KV Kortrijk stonden witheet. Niet omwille van de clubkleuren deze keer. Van woede. De Messias was Judas geworden. Sclessiniaanse toestanden in Zuid-West-Vlaanderen. Yves vervelde eensklaps van een topkerel tot een zeekapitein.

Ze zouden beter moeten weten. Niets breekbaarder in het voetbal dan een gegeven woord. Een handdruk als schijnheilige schikking. De precedenten zijn immers legio.

Want, op de keper beschouwd, is…

… Yves slechter dan Trond Sollied? Die vertrok bij Club Brugge op zijn hoogtepunt via een vakantievideo en liet zijn bestuur een tijdlang in het ongewisse over zijn toekomst.

… Yves slechter dan Franky Dury? Die liet de voetbalbond zogezegd in de steek om zijn Zulte-Waregem te redden. Een beetje later deed hij bijna hetzelfde met zijn Essevee toen Lille belde.

… Yves slechter dan Glenn De Boeck? Die vond dat het gras groener was aan de overkant en verliet Cercle Brugge voor GBA. Een grasmachine was daar de dooddoener.

… Yves slechter dan Georges Leekens? Die konkelfoesde met Bart Verhaeghe een Duivelse exit en legde het volledige land plat. Mister 90% leerde echter met scha en schande dat je niet raakt aan onze Duivels.

Ach neen. Yves is Couckegoed.

Yves traint volgend jaar KV Oostende. Start daar aan de competitie met een beschamende 2 op 21. Wordt er de laan uitgestuurd begin november na een schabouwelijke nederlaag tegen KV Kortrijk dat daarmee op kop van de Jupiler Pro League komt te staan. Hij besluit te kappen met het trainersbestaan en kiest het ruime sop.

Of Yves schenk KV Oostende volgend jaar zijn eerste dubbel en KV Kortrijk zakt troosteloos met nul punten. KVO kwalificeert zich rechtstreeks voor de Champions League en gaat het seizoen erop er pas na strafschoppen uit tegen FC Barcelona in de 1/2e finales.

Enkele dagen daarna rinkelt zijn gloednieuwe iPhone. Een nummer dat begint met +34 verschijnt. Het landnummer van Spanje. Real Madrid aan de lijn. “We moen ne kje klappen,” klinkt het aan de andere kant van de lijn. Maar dan met een Spaanse tongval uiteraard.

Enkele dagen later staat Marc witheet van woede en pronkt Yves in Estadio Santiago Bernabéu.

5 reacties op “Reconstructie van hoe een topkerel zeekapitein werd

 1. Heel mooi omschreven hoe je het ijzer moet smeden als het heet is. En dit is niet alleen in het sportmilieu van toepassing

  Like

  • Een paar weken voorafgaand aan deze voornoemde scenario’s, net nadat Yves zijn nieuw contract getekend had bij KVK. De familie De Gryse belt met een gloednieuwe I Phone naar Allyns.
   De Gryse : Jef, is da contract van den Yves ol getjekend?
   Allyns : Joat, worrom?
   De Gryse : Kjeen zuste e telefoon gekregene van Vincent Tan woar damme ol 3 moanden mee ant oenderhandelen zien. Jee gebeten, je goat tjekenen. Ekke passeere an de kassa. Enne gie kunt noa de foetbalboend achter undre verliesloatend joar doare. Wook kassa voe joen.
   Zuste e probljeemtje voe de trainer, de nieuwen boas briengt zijn eigen trainers mee.
   Allyns peinzend : moeste kekke nu nje kee e viske smieten dat den Yves toch nog eki met Coucke ka klappen? Intusken es de pries noar € 200.000 gestegene. Me zien tonne van Yves verlost en me verdienen der nog een frang an. Ev vwoorts goa Coucke an mien peizne bie de stemmienge op de KBVB. Wa peisde?
   De Gryse : Moakt zuste dak kekke buuten schot bluven é.
   Allyns : ‘k goan e ki een tweetje versturen si.
   De rest is bekend. Op 10/05/13 wordt bekent dat Yves volgend seizoen trainer is bij KVO.
   De dag erop wordt Vincent tan voorgesteld als de nieuwe grote baas bij KVK.
   Als men goed luister hoort men op de achtergrond klinkt het gegniffel van De Gryse en Allyns.

   Geliked door 1 persoon

 2. Pieterjan Blondeel

  Didier, ik voel dat er een verhaal voor een boek in zit 😉 Knap geschreven!
  Ik denk dat we helaas nooit helemaal zullen weten hoe de vork in de steel zat…

  Like

 3. Pingback: Vergeet voetbal, Bring Team Belgium Home | SPORT.Blog

 4. Pingback: Tinderen voor de sport: Padel (#1) | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s