Opinie Volleybal Zitvolleybal

Het volleybaljaar samengevat in getallen die tellen

Lennik voor een historische dubbel of Roeselare voor z’n derde op rij? Meer dan twintig jaar is het geleden dat niet Maaseik of Roeselare landskampioen werd. Daarnaast veroverde Polen voor het eerst in 40 jaar nog eens de wereldtitel, stonden we zelf voor het eerst in 36 jaar nog eens op een WK en waren er maar liefst 13.000 toeschouwers voor de bekerfinale. Allemaal getallen die tellen. Dus daarom balde SPORT.Blog voor u de belangrijkste van het voorbije volleybalseizoen samen.

Bekerfinale sportpaleis

0

Het aantal prijzen dat Maaseik de afgelopen twee seizoenen won is 0. Het noopte voorzitter Mathi Raedschelders tot enkele aangebrande uitspraken. België zou slechts twee gezonde topclubs hebben, Antwerpen zou de plaats van Maaseik in de Play-off finale vorig jaar afgepakt hebben op basis van onbetaalde lonen, bij Roeselare zouden het overdreven tafelspringers zijn,… De frustratie is begrijpelijk. De uitspraken minder. Zoals Maaseik de voorbije twee jaar presteerde, was gewoon topclub-onwaardig. Een nulseizoen zeg maar. Limburgse weemoed naar hoogconjunctuur.

2

De meest ondankbare plaats in een referendum. De conclusie na het Sportgala 2014 was dat de Yellow Tigers de 2de beste ploeg van het jaar waren en Gert Van De Broek de 2de beste coach.

Maar 2 staat ook voor 2Fabiola. Tijdens de bekerfinale in het Sportpaleis waren zij de muzikale noot in een volleyfestijn. Waar waren die handjes?

Het werd niet het seizoen van libero Bert Derkoningen. Geen top-WK met de Dragons maar bovenal tot tweemaal toe op non-actief gezet door zijn club Maaseik. Daarmee staat hij zo’n beetje symbool voor het zwalpende Maaseik.

Menen stelde in de play-offs teleur en kon slechts 2 wedstrijden winnen. Daarnaast beweegt er heel wat bij de grensploeg want ze gingen met de grove borstel door de kern. Slechts 2 spelers zijn zeker van een verlengd verblijf. De derde, Ver Eecke, is hangende. Deze week zou er (eindelijk) meer nieuws volgen. De ‘Hel van Mjinde’ brandde maar op een laag pitje dit seizoen. Hopelijk volgen er binnenkort opnieuw enkele steekvlammen.

3

Uit het oog maar niet uit het hart voor het Belgische volleybal: Vital Heynen. Hij werd het afgelopen WK knap 3e met Duitsland. Heynen ontgroeide België en dikte zijn palmares duchtig aan de voorbije jaren.

3 is ook het aantal Belgen dat Maaseik in z’n rangen telde afgelopen seizoen. En dat terwijl er toch wel wat Belgisch volleytalent kwam bovendrijven de laatste tijd. Zou die 0 van zo-even iets te maken hebben met deze 3?

Roeselare liet zich recent nogal weinig collegiaal uit over zijn tegenstander. De thuishaven van Lennik, Molenbos, voldoet niet aan de Champions League vereisten en dat moet nochtans voor de finale van de play-off volgens de reglementen. ‘Tot op de draad versleten’ is nog een eufemisme voor Molenbos. Roeselare verloor naar eigen zeggen 3 punten afgelopen zaterdag doordat een perfecte verdediging of receptie tegen het te lage plafond ging. Toch knap van Lennik dat ze zich konden kwalificeren voor de finale gezien die serieuze handicap die ze bij elke thuiswedstrijd ondervonden. Het is maar hoe je het bekijkt.

4

Het aantal topclubs in België. In alfabetische volgorde om niet aan favoritisme te doen: Antwerpen, Lennik, Maaseik en Roeselare. We riepen er jarenlang om en nu is het eindelijk zover: nivellering.

Kris Tanghe was aan z’n 4de jaar bezig als trainer van Antwerpen. Het huwelijk liep op de klippen nadat Antwerpen KO werd geslagen door Lennik in de bekerfinale. Zijn ontslag beroerde velen in de volleywereld. Ook bij SPORT.Blog hadden we zo onze mening over het potje paniekvolleybal.

5

Sinds Vital Heynen vertrok, zijn ze bij Maaseik al aan hun 5de trainer toe in drie jaar. Verstraeten kreeg het vertrouwen maar moest opstappen in februari, assistent-coach Giovanni Torchi mocht overnemen.

7

VDK Gent kende vorig jaar een moeilijk jaar in Liga A. Dit jaar herpakten de Stropendragers zich met een 7e plaats en sloten ze af met 7 overwinningen op een rij.

7 redenen gaven we begin dit jaar waarom volleybal dé sport van 2015 zou worden. Het artikel werd via Newsmonkey meer dan 1.200 keer gedeeld en meer dan 6.000 keer gelezen. Ondertussen zijn we enkele maanden verder en bevestigde de bekerfinale het Belgisch volleybalsucces.

8

De beste of meest constante speler was hij niet maar de meest enthousiaste speler des te meer: Seppe Baetens, spelend met het rugnummer 8. Altijd met het mes tussen de tanden en een explosieve cocktail van wedstrijdmentaliteit en lef. Baetens speelde zichzelf een voornaam de voorbije jaren.

9

We hadden het afgelopen seizoen een wereldkampioenschap bij de mannen en de vrouwen en een spannend competitieslot maar het hoogtepunt was toch wel de bekerfinale. Een ijkpunt voor het Belgische volleybal met Lennik die Antwerpen helemaal murw mepte. Met als kers op de taart 9-25 in de laatste set.

Het epicentrum van het Belgische volleybal verlegde zich de voorbije jaren van Limburg naar West-Vlaanderen. Roeselare kan dit jaar zijn 9e titel pakken.

11

Onze Tigers stranden op een 11e plaats tijdens het afgelopen WK. Was dat een goed resultaat? Ja. Hadden we stiekem op meer gehoopt? Ja. Gaan ze vlammen op het EK in België en Nederland binnenkort? We hopen het.

15

Kieldrecht stond voor de 15e keer op rij in de bekerfinale en overtroefde Gent in het Sportpaleis. Kieldrecht had een afspraak met de geschiedenis en miste die niet.

17

Nonkel Yurek was al een naam in het Belgische volleybal, Dominika Strumilo leert de volleybalsupporters ook haar voornaam kennen. 17 jaar jong pas maar wel al Yellow Tiger en een van de sterkhouders van bekerwinnaar Kieldrecht. Samen met Sarah Smits, 170 cm groot, en Speelster van het Jaar Kaja Grobelna uiteraard.

De Dragons ontgoochelden op het WK met een 17de plaats. Er zat meer in maar een ongunstige loting en de afwezigheid van Stijn Dejonckheere speelde hen teveel parten. Revanche op het komende EK?

20

In 1986 werd Karch Kiraly wereldkampioen met de VS als speler. 20 jaar later herhaalde hij dit kunstje als coach van de Amerikaanse vrouwenvolleybalploeg. Slechts vier personen deden hem dit voor. Iets wat niemand hem kon voordoen: zijn bekroning door de FIVB als beste volleyballer van de 20e eeuw. We hoeven u niet te vertellen dat Kiraly een icoon is.

Voor het eerst in 20 jaar geen Roeselare en geen Maaseik in de bekerfinale. En net dan vindt die plaats in een vol Sportpaleis. Dat noemen ze dan ‘je afspraak met de geschiedenis missen’.

21

Ondanks de doorbraak van Lennik en Antwerpen aan de top is het vooralsnog al 21 jaar wachten op een Belgische titel die niet voor Roeselare of Maaseik is. Antwerpen was er heel dichtbij vorig jaar maar strandde op één match.

31

Louati Yacine van Menen vuurde dit jaar 31 aces af op de tegenstander in de reguliere competitie. Niemand deed beter.

36

Het aantal jaar dat het geleden was dat er een Belgische nationale volleybalploeg op een WK stond: 36 jaar. En of het Belgische volleybal trots was. De Yellow Tigers en Red Dragons begonnen al in de voorzomer aan hun uitstekende voorbereiding op het WK maar dat hadden de nieuwsmedia nog niet helemaal door op dat moment.

37

Hij was één jaar toen we nog eens op het WK stond. Dat maakt dat Frank Depestele nu 37 jaar is. Dit jaar werd hij nog uitgeroepen tot beste spelverdeler in de Franse competitie. Weet u wie ook 37 jaar is? Wout Wijsmans. Hun volleybalpensioen nadert en beiden lonkten ze al naar België. Hopelijk vindt het Belgische volleybal ergens een pot vol goud om Wijsmans en Depestele een afscheidstournee door België te gunnen. Het zou een mooie goedmaker zijn voor het gebrek aan erkenning dat Wijsmans kreeg in België.

Wout Wijsmans
Wout Wijsmans

40

Polen werd 40 jaar geleden wereldkampioen volleybal. Dit seizoen stonden de sterren opnieuw juist: het WK was in eigen land en ze hadden een topteam. Het gevolg? Ze schreven geschiedenis door opnieuw wereldkampioen te worden. Een Pools volksfeest barstte los. Of hoe “één-twee-drie’je” in het Pools klinkt (vanaf seconde 33):

50

Exact hebben we ze niet nageteld maar het waren er zeker meer dan 50: het aantal persaccreditaties voor de bekerfinale. Een hoogstaande match zagen de heren journalisten niet, een Sportpaleis dat uit z’n voegen barstte wel.

60

In de bekerfinale was hij uitstekend en eigenlijk het hele seizoen tout court. Jasper Diefenbach was de beste blokker van de reguliere competitie met 60 bloks.

64,66

Pieter Coolman had het beste aanvalspercentage van de reguliere competitie met 64.66%. De middenman werd daarnaast ook bekroond tot Speler van het Jaar bij Roeselare.

70

Nu we toch aan het goochelen zijn met getallen. 70 jaar geleden kroonde Royal Léopold Club zich als eerste tot kampioen van de Liga A.

71,3

Stijn Dejonckheere is de beste libero van België. Hij moest het WK missen door een blessure en dat brak de Dragons zuur op. In de reguliere competitie haalde hij een receptiepercentage van 71.3%..

83

‘Joker Orczyk 3 – Knack Volley 2’ kopte de website van Roeselare na afloop van de tweede wedstrijd in de play-offs. De reden? De Pool Piotr Orczyk scoorde aan een onwaarschijnlijk percentage van maar liefst 83%, 24 geslaagde aanvallen op 29. Piotr speelde wedstrijd van z’n leven en verlengde daarmee de levenslijn van zijn club in de titelstrijd. Misschien wel de strafste individuele prestatie die we dit jaar zagen op de Belgische volleybalvelden.

172

Robin Overbeeke werd net verkozen tot Speler van het Jaar met 172 punten. De Nederlander hield zijn ploeggenoot Seppe Baetens achter zich en tweevoudige laureaat Hendrik Tuerlinckx. Een topseizoen met andere woorden voor de Hollandse hardhitter van Lennik.

382

De Speler van het Jaar kroonde zich eveneens tot topscorer van de reguliere competitie met 382 punten.

En weet u wie nog 382 punten behaalde? Zijn coach Johan Devoghel in het referendum Trainer van het Jaar. Hij liet daarmee Roeselare-coach Emile Rousseaux achter zich. Als architect van de Lennikse verrijzenis speelde hij een hele belangrijke rol in het boerenjaar van zijn club.

711

Moest u kunnen raden waar het getal 711 voor staat, u zou een ongelofelijk crack zijn. Doch, het is een indrukwekkend getal. De zusje Kim en Chaïne Staelens zijn afkomstig uit West-Vlaanderen maar speelden opgeteld 711 interlands voor de nationale volleyploeg van Nederland. Hun stempel stond het afgelopen decennia dan ook in het donkeroranje in de volleybalannalen van Nederland. Doch, er is nog een andere reden waarom we dit getal opnemen in ons lijstje.

Chaïne Staelens moest vorig jaar haar carrière stopzetten vanwege blessures. Ook privé kende ze al heel wat tegenslag de voorbije jaren. Ze hervond zichzelf dan maar uit en focuste zich op zitvolleybal. Helaas werd vlak voor het WK Zitvolleybal bekend gemaakt dat Chaïne niet mocht aantreden. Maar ze blijft wel een toonbeeld dat je pas bent afgeschreven als je jezelf hebt afgeschreven.

13.000

21 februari 2015. Als u er bij was, dan herinnert u zich deze datum ongetwijfeld. Als u er niet bij was, dan baalt u daar waarschijnlijk nog altijd om. 13.000 supporters waren present in Antwerpen voor de bekerfinale. Lennik en zijn oranje legioen zetten het Sportpaleis in lichterlaaie. Volleybal was heel even de belangrijkste sport in België.

(C) Pieterjan Blondeel

17.000

Ze gingen niet allemaal binnen kunnen in het Sportpaleis voor de bekerfinale: het aantal vind-ik-leuks voor Lennik. Of het allemaal supporters zijn, betwijfelen we. Dat het allemaal volleyballiefhebbers waren met een warm hart voor Lennik, zijn we zeker. De Brabanders zagen zich vorig jaar genoodzaakt om een inventief reddingsplan in mekaar te boksen op basis van vind-ik-leuks. Het relaas daarvan kon u hier al lezen. Ze overleefden maar ondertussen haakte de hoofdsponsor wel af. En dat vonden we dan weer niet leuk.

Deze lijst van getallen is uiteraard niet exhaustief. Zijn er nog markante getallen die in dit lijstje thuishoren? 
Vul ze dan gerust aan in een reactie hieronder.

3 reacties op “Het volleybaljaar samengevat in getallen die tellen

  1. Pingback: Het volleybaljaar samengevat in getallen die tellen | SPORT.Blog

  2. Tim Rutten

    60.000, het aantal toeschouwers bij de openingswedstrijd op het WK Volleybal in Polen!

    Geliked door 1 persoon

  3. Pingback: Was 2015 nu hét jaar van het volleybal? | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: