Mixed Martial Arts

Ronda Rousey, een mooi meisje dat vecht in een kooi

Ronda Rousey

Persoonlijk twijfel ik tussen ordinair en artistiek om mixed martial arts te benoemen.

Twee mensen die mekaar gladiatoorgewijs kapotmaken. In een met bloed besmeurde arena. Dat is ordinair.

Twee mensen die mekaar bekampen in een combinatie van gevechtsstijlen binnen een kooi. Een complexe mix van techniek en kracht. Dat is artistiek.

Wel, kooivechten zweeft daar ergens tussenin. Tussen hangen en wurgen.

Ronda Rousey is een mooi meisje dat vecht in een kooi. Om den brode. Na judo, nu kooivechten. Tussendoor is ze model en actrice. In het judo won ze een Olympische bronzen medaille maar in het kooivechten werd ze pas echt een ster.

Ze was tot voor dit weekend ongeslagen als kooivechtster maar werd dan toch geveld. Een rake linkse vuist werd gevolgd door een even rake linkse voet. Boem, pats. Licht uit. De zwaartekracht zoog haar genadeloos naar de tatami.

Sensatie alom. The Baddest Woman on the Planet: K.O.

Ik was enkele weken geleden in New York en het viel er op: Ronda Rousey is een wereldster. Metershoge billboards op Times Square. Haar biografie in elk boekenrek. Gastrolletje in de film Entourage op het vliegtuig. Poster girl van een sport in opmars. Femme fatale par excellence.

En ze heeft dan ook nog eens zo’n heerlijk allitererende naam die zich uitermate leent voor speakeraankondigingen:

Ladies en gentlemen… Here is…. Rrrrrrrrrrooooooooondaaaaaaaa Rrrrrrrrrououououououousyyyyy !

Beeld je het eens in België.

We weigerden Delfine Persoons uit te roepen tot Sportvrouw van het Jaar na haar boerenjaar. Vrouwenboksen is niet sexy. Persoons is geen poster girl. Desondanks ploegt ze voort.

Haar niet-verkiezing was een mokerslag gaf ze toe in het fantastische Karakters. Wel, onze eigenste Delfine verkondigde onlangs nog dat ze overtuigd is dat ze Rousey kan kloppen in een kooigevecht.

Rousey verloor dan wel afgelopen weekend maar haar rijk is nog niet uit. Met de nadruk op rijk. De marketingmachine draait op volle toeren. Verlies was niet ingecalculeerd maar het is de bluts met de buil nemen. En Amerikanen zijn nu eenmaal gek van comeback verhalen.

Kooivechten lijkt me een wereld zonder genade. Een ego-jungle. Zwak is gelijk aan eliminatie. Het kleinste barstje in het harnas voldoende om in één fractie van verticaal naar horizontaal te stuiken.

Man of vrouw? Van geen belang.

Rousey is zelf de meest betaalde kooivechter tout court. Ze verdient meer dan mannen. En ze heeft zo ook haar rivalen. Trash talk vliegt over en weer naar onder andere Floyd Mayweather, Justin Bieber en 50 cent.

Wat dat betreft is ze een vrouw naar ons hart.

1 reactie op “Ronda Rousey, een mooi meisje dat vecht in een kooi

  1. Pingback: Tinderen voor de sport: Padel (#1) | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s