Mixed Martial Arts

Defence Lab, de kunst van je te verdedigen

Laat mij deze blogpost beginnen met een bekentenis… Het gebeurt wel eens dat ik op YouTube speur naar spectaculaire K.O. filmpjes uit de MMA of het boksen.

Niet uit sensatie maar uit fascinatie. De manier waarop twee mannen of vrouwen schijnbaar met elkaar dansen om dan in een oogwenk letterlijk toe te slaan… Één welgemikte slag of schop en het licht gaat uit.

Toen MMA-ster Ronda Rousey vorig jaar verrassend KO ging, schreef ik hier een blogpost over die opende met deze zin:

Persoonlijk twijfel ik tussen ordinair en artistiek om mixed martial arts te benoemen.

En tot op vandaag twijfel ik nog altijd. Kan je het esthetisch verantwoorden iemand fysiek te belagen omdat het sport is? Mag je een andere persoon ‘kapot maken’ om te winnen? Vechtsport is de puurste en in se de oudste sport ter wereld maar net ook de meest omstreden omdat het een oerdrift als alibi heeft.

Enkele weken na deze blogpost ontving ik een reactie op het artikel. Natasja uit Lier was blij dat ze eens over een minder gekende sport zoals MMA kon lezen. En ze had een tip voor mij. Of ik Defence Lab kende? Een nieuwe afgeleide sport van MMA?

Ik zou het kunnen kennen via films die de sport introduceerden, gaf ze als tip. Zoals ‘Jack Reacher’ bijvoorbeeld. Een Hollywood thriller uit 2012 met Tom Cruise. Om een impressie van Defence Lab te hebben, mag u doorspoelen naar 2:20. Het is Defence Lab met een Amerikaanse sausje erover om het geheel wat op te smukken.

Meteen komen we terug bij de stelling van daarnet: ordinair of artistiek? Wel, meer dan bij MMA of boksen neig ik persoonlijk bij Defence Lab naar het tweede.

Want, wat is Defence Lab?

The scientific study of physical and mental aspects of reality-based combat and self-defence.

Onthou vooral dat laatste: self-defence. Als ik het juist heb, is Defence Lab er niet op gericht om aan te vallen maar je net te verdedigen. Tegen één of meerdere aanvallers.

En net dat is wat Natasja aantrok in de sport. Naast het fysieke aspect, de trainingen zijn niet te onderschatten, leer je een techniek om je te beschermen. Andere vechtsporten zijn gericht op aanvallen, Defence Lab op verdedigen.

Het is een sport die dus binnen de huidige tijdsgeest past. Tegen een aanslag kan je jezelf misschien moeilijk beschermen maar tegen hetgeen wat er op oudejaarsnacht in Keulen gebeurde wél. Of kijk maar naar de taferelen tijdens de laatste stakingen. Angst sluipt meer en meer binnen in onze cultuur. Defence lab is een manier om je te wapenen.

Dus ja, Natasja haar sport intrigeerde mij wel.

Via haar trainer Tom Verhulsel ontving ik meer info want heel veel is er nog niet geweten over de sport in België. Door zijn interesse in vechtsporten en zelfverdediging leerde Tom via het internet zelf de sport kennen. Niet veel later zat hij op het vliegtuig voor een kennismaking met Andy Norman, zo’n beetje de peetvader van Defence Lab en kind aan huis in Hollywood als gevechtstrainer.

Andy Norman
Andy Norman

Tom was meteen in de ban van de sport. Opvallend is dat de nadruk wordt gelegd op multiple attacker scenario drills, realistische oefeningen waarbij meerdere personen iemand fysiek aanvallen. Voor een vechter het moeilijkste wat er bestaat.

Naast korte en intensieve bewegingen zoals boksen, trappen, hamervuisten en meer, ligt de focus evenzeer op conditietraining. Tom was overtuigd en startte een jaar later zelf met een club in Lier die er ook naar streeft om een familieclub te zijn. Zoals elke zichzelf respecterende sport hebben ze uiteraard ook een Facebookpagina.

Momenteel zijn er drie Lead Instructors in België en kan je de sport beoefenen in Lier, Wommelgem, Gent, Deinze, Geel, Herenthals & Haasdonk. Met een 120-tal leden maakt de sport een bemoedigende start. En er is ook een Defence Lab Kidz waar kinderen vanaf 3 jaar spelenderwijs de sport leren kennen.

Een echte competitie of wedstrijden zijn er niet. De technieken zijn gebaseerd op zelfverdediging en niet, zoals in ander vechtsporten, gericht op vitale plekken van het lichaam. Bij Defence Lab doe je drills om te leren in extreme situaties je plan te trekken.

Door dit veel en vaak te trainen word je gewoon aan deze ervaringen waardoor je bij een echt conflict minder gestresseerd en meer gecontroleerd kan reageren. Door een herhaling van technieken worden deze ook opgenomen in het spiergeheugen waardoor je na voldoende training een automatische reactie zal kweken om te reageren.

Conclusie? Defence lab heeft zeker zijn bestaansrecht als sport. Gezien de huidige tijdsgeest zal het ongetwijfeld aan aanhangers winnen. Het preventieve karakter doet hopen dat je nooit echt zal nodig hebben uiteraard.

Als uitsmijter nog dit filmpje met acteur Liam Neeson die Andy Norman leerde kennen voor de film Batman enkele jaren geleden.

 

1 reactie op “Defence Lab, de kunst van je te verdedigen

  1. Pingback: Tinderen voor de sport: Padel (#1) | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s