Algemeen basketbal Maatschappij Voetbal

Een kansspel: wedden voor de sport

“Gambling is legal and betting is legal, for what I bet.”

Zo sprak Michael Jordan ooit, u kent de man en zijn palmares wel.

Maar misschien wist u niet dat MJ ook een fervente gokker was. Zo zou hij tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in ’92 samen met Magic Johnson, Scottie Pippen en Charles Barkley soms tot 6u ’s morgens poker hebben zitten spelen. Om daarna een uurtje te dutten en vervolgens met 44 punten verschil te winnen op het parket.

Het Dream Team van de USA werd met overmacht olympisch kampioen. Maar ondanks Jordan zijn winnaarscultus zou hij ooit in Las Vegas 5 miljoen dollar verloren hebben op één avond. En er zijn wel meer sporters die hun gading vonden in gokken. Denk maar aan Luc Nilis, Eidur Gudjohnson of Allen Iverson. De lijst is legio.

Michael Jordan 2

Dit als intro voor een blogpost over sportweddenschappen. Een bezigheid die de laatste jaren populair werd onder sportfans. Winnen of verliezen wordt écht winnen of verliezen.

Met de populariteit groeide uiteraard ook alles er rond. Aanbieders van sportweddenschappen vliegen je om de oren en hun tv-spotjes passeren soms tot vervelens toe de revue tijdens live sportuitzendingen. Soms van bedenkelijke kwaliteit.

Maar betting kan ook big money betekenen.

Wie begin dit jaar voor 1 pond wedde dat Leicester City PL kampioen zou worden, kon daar 5.000 pond mee verdienen. De kans was groter dat Elvis levend opduikt of dat het monster van Loch Ness ontdekt werd volgens de bookies.

Het loont al eens de moeite om ‘nen euro’ in te zetten, niet?

Wat u verdient met een gokje dat onze nationale trots Europees kampioen wordt? Wel, de kansen variëren van 1/11 tot 1/12 naar het schijnt. Voor 1 euro wedden, betekent dus 11 à 12 euro terugverdienen. Wat de kansen zijn dat Eddy Wally levend opduikt weten we niet.

Ik ben een dummy op het gebied van wedden. Het enigste waar ik voor wed zijn pintjes met als inzet banaliteiten. Maar veel vrienden doen het wel. Voor de sport, voor de fun of om het volgende rondje op café te betalen.

Maar als ik via SPORT.Blog de vraag krijg van Feeling Lucky, what’s in a name, om het eens te proberen dan is het een ander verhaal natuurlijk. Dus daarom deze blogpost die evengoed ‘Betting for Dummies‘ als titel had kunnen hebben.

De eerste vraag die ik mij stel. Waar kan ik spelen?

Wel, Feeling Lucky heeft blijkbaar op hun site een vergelijking gemaakt van alle online bookmakers. De top drie* klinkt vertrouwd: bwin, betFIRST & Unibet. Bedrijven die ik ken en regelmatig zie en hoor passeren. Met als grote gemene deler: hun liefde voor uw en mijn geld.

Dus als ik erop mag vertrouwen dat de top drie ook objectief is samengesteld dan is de keuze gemaakt. Ik verdeel de centjes mooi tussen die top drie.

Allright, laat het wedden beginnen!

Eerst de landingspagina van de top drie onder de loep nemen. Het valt op dat bwin en betFIRST heel goed naar elkaars site hebben gekeken. Een driestappenplan om te starten maar verder een hele eenvoudige site met een sobere interface. Unibet gaat al verder en presenteert meteen zijn volledig aanbod.

Bij bwin vallen ook hun subtiel aangebrachte partners op:

Bwin partners

Unibet kan ook uitpakken. U ziet onder meer OH Leuven in het rijtje staan:

Unibet partners

Betfirst heeft dan weer zijn macotte Lucky:

Betfirst lucky

Wat hebben ze op het eerste zicht gemeen:

  • De welkomstbonus! Nog nooit heb ik mij zo welkom gevoeld.
  • De smeekbede om mij te registreren.
  • De wettelijke blabla onderaan de site.

Ik doe even beroep op Google en zoek eens de drie aanbieders op. Het eerste wat opvalt: Unibet doet niet aan Paid Search Advertising. Zoek je naar Unibet met Google dan staan ze niet bovenaan in de zoekresultaten, ze tippen enkel het lijstje van non-paid search resultaten. Wat logisch is maar adverteren op je eigen merknaam is zeker geen weggesmeten geld dus als ze zouden meelezen, ’t is maar een gratis tip… In ruil voor een extra stortingsbonus misschien?

Na de snuffelronde: Laat het geld rollen!

Beginnen doe ik met bwin. Meteen na mijn registratie krijg ik een mailtje in mijn mailbox van de Kansspelcommissie. Zo’n beetje de FIFA onder de bookmakers. Ik ontvang een spelerssleutel die nodig is voor de correcte toepassing van de kansspelwetgeving. Zo’n beetje een spelersvergunning dus.

En nog twee mails van bwin. Ik lees dat ze een app hebben. Logisch lijkt me. Wat ik wel niet wist is dat Google Play geen applicaties aanbiedt waarmee je kan wedden, je dient dus de app rechtstreeks via de website te installeren en daarna een veiligheidsinstelling omzeilen.

Ondertussen heb ik 15 euro gestort. Alsjeblieft!

Ik merk een attente boodschap op:

bwin belgie flop

Geld verliezen wordt moeilijk zou je bijna denken. Soit, ik ga naar de sectie Sport, ik heb dan ook een SPORT.Blog en geen POKER.Blog en kan wedden op de eerstvolgende vriendschappelijke wedstrijd Italië-Finland, op de live-wedstrijd Oostenrijk-Israël die op het moment van schrijven gespeeld wordt,….

Ik besluit er enkele wedstrijden van verschillend allooi uit te kiezen. Bijvoorbeeld deze:

Bwin italie en ijsland

Ik neem geen risico. Uit de statistieken blijkt dat Finland in 5 matchen tegen Italië nog nooit won en 1 keer gelijkspeelde. Van hun laatste 5 matchen verloren ze er 4 en speelden ze gelijk tegen… de Rode Duivels. Lichtenstein verloor van zijn laatste 5 partijen er ook 4 en speelde zowaar ook eens gelijk. Hoewel, tegenstander was Gibraltar.

Dus, ik zet 3 euro in op winst van Italië en 3 euro op winst van Ijsland. Op het moment dat ik mijn keuze aanklik, is de quotering blijkbaar al lichtjes gewijzigd:

Bwin italie en ijsland_quotering

Als de EK-gangers hun plicht vervullen dan win ik 2.29 euro. Voor alle duidelijkheid: ze moeten allebei winnen of ik verdien niets. Een combi noemen ze dat in vaktermen.

Ik switch naar tennis en zie daar meteen twee Belgen pronken:

Bwin alison en kirsten

Slim gezien van bwin, de Belgen er uit lichten. Ik zet meteen in:

Bwin alison en kirsten_quotering

Sorry Alison maar ik vrees ervoor… Van Kirsten verwacht ik dan weer niet minder dan winst. Opnieuw een combi.

De potentiële winst lonkt verleidelijk. Weliswaar nog niet voldoende voor een rondje op café.

Er rest mij nog 3 euro. Ik beslis om er een ‘specialleke’ mee te doen. En die speciallekes gaan héél ver. Je kan wedden op het eerst scorende team, het team dat een handicap ( = achterstand) ophaalt en wint, het team dat wint en meer dan 2.5 doelpunten scoort… Ik hou het simpel. En waag mijn kans met een doelpuntloos gelijkspel in Denemarken-Bulgarije:

bwin denemarken bulgarije

U leest het goed. Ik kan meer dan 28 euro terugverdienen als Denemarken en Bulgarije er een schabouwelijke wedstrijd van maken. Komaan mannen, doe jullie ‘best’!

Na bwin ga ik over naar de volgende bookmaker: betFIRST.

Vriendelijke jongens en meisjes daar. Ze bieden zelf een Live Chat als ik vragen zou hebben bij de registratierompslomp. Ik wil 15 euro storten maar dit kan blijkbaar niet, het minimum is 25 euro.

Meteen de gelegenheid om die Live Chat eens te testen. Vriendelijke Gert antwoordt meteen en bevestigt, ik moet minimum voor 25 euro storten:

Betfirst chat

Lepe jongens.

Soit, ze krijgen 25 euro. Mijn eerste gevoel is dat de site van bwin van daarnet duidelijker in mekaar zat. Toch voor een leek als ik. Een app vind ik niet meteen terug. Toch wel een minpuntje.

Leuk is wel dat er een livestream van de wedstijd Italië-Finland wordt getoond op de homepage:

Betfirst live.PNG

En ’t ziet er goed uit: Italië staat voor. Net de uitslag die ik nodig heb.

Maar nu terug focus. Ik besluit om in te zetten op een NBA game. Ik voorspel dat de Golden State Wariors Cleveland verslaan in de derde wedstrijd van de play-offs:

Betfirst nba

Daarnaast zijn er nog tal van andere beschikbare sporten. Zelfs E-Sports waarover er onlangs nog een blogspost over verscheen op SPORT.Blog. En telkens ook sporten zoals volleybal, darts, tot zelfs netbal. Da’s wedden voor pro’s. Ik hou het simpel.

En dan een leuke: wedden dat Jamie Vardy tot BBC – Sportpersoonlijkheid wordt gekroond. Tgoh, waarom niet? ’t Is toch mijn geld niet en ik kan er een interessante winst aan overhouden.

En die Vardy ziet er best een sympathieke jongen uit:

Betfirst Vardy

Ik gok daarnaast ook nog dat Brazilië met meer dan 3.5 goals wint van Haïti in de Copa America:

Betfirst brazilie

En dat Argentinië gelijk speelt tegen Chili:

Betfirst argentinië

Er rest dus nog 10 euro voor Unibet. Na het registreren volgt een onaangename vaststelling: ze rekenen 0.3 euro kosten aan en herleiden mijn budget tot 9.7 euro. Niet sympathiek. Ze hebben wel een app en dat is dan wel weer handig.

Ik besluit mijn volledige budget te spenderen aan het EK. Ik zet 3 euro in op elk wedstrijd van de Rode Duivels en voorspel:

Unibet België

U merkt. Ik heb het (nog) niet hoog op op met onze Rode Duivels. Hopelijk ontbindt Hazard de zijne en verlies ik al mijn, excuseer, het geld van mijn gulle gevers. Deze wedstrijden zijn wel geen combi en dus apart te beschouwen.

En met mijn laatste centjes, 0.70 euro, wil ik wedden dat Albanië het EK wint. Gewoon, omdat het kan.

Maar helaas kan dat niet bij Unibet. Maar ik kan wel meespelen met hun promotie: Frankrijk wordt Europees Kampioen. Mijn voorliefde jegens Les Blues indachtig ga ik ervoor:

Unibet Frankrijk wint 2

 

I have placed my bets…  Rien ne va plus

Even samenvatten: ik heb voor 50 euro gespeeld en als alles meezit dan kan ik in totaal 150.7 euro terugverdienen. Het meest kan ik verdienen aan Jamie Vardy. Voor een inzet van 10 euro krijg ik 32 euro als hij BBC Sportpersoonlijkheid van het jaar wordt. Dat is al een mooie traktaat op café.

Afspraak op SPORT.Blog binnen enkele weken met een optelsom van al mijn winsten.


* Voor alle duidelijkheid, geen enkele bookmaker heeft mij bij het schrijven van deze blogpost ingefluisterd om hen te vernoemen. De vraag van bookmakers passeert regelmatig in mijn mailbox hoor maar daar ga ik nooit op in. Mijn objectiviteit als blogger kan ik wel botvieren als een derde partij mij de vraag stelt.

0 reacties op “Een kansspel: wedden voor de sport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s