E-sport Olympische Spelen

[Gastblog] Is e-sport een sport?

Tghoh… Ja en nee.

Electronic sports of e-sports maken sinds enkele jaren hun intrede in de sportwereld. Online games zouden beter de intelligentie van de speler meten dan het schaakspel (die andere ‘is-het-wel-een-sport-?’).

StarCraft, Counter Strike, LOL en andere games zijn ongelooflijk ingewikkeld en evolueren aan een aanzienlijk tempo. Hoewel strategie en inzicht belangrijke onderdelen zijn van sport, blijven fysieke kracht en uithoudingsvermogen meestal toch belangrijker. Is online gaming dan wel een ‘echte’ sport?

Sinds 2008 is er een internationaal overkoepelende organistie, de International e-Sports Federation, die net zoals UEFA een oogje in het zeil houdt. Er worden toernooien georganiseerd, je moet voorrondes winnen en uiteindelijk concurreren met de beste. Er zijn fanclubs en de spelers worden massaal gesponsord. Alle elementen zijn aanwezig – de opwinding, de adrenaline, en spelers die tranen van vreugde huilen bij een overwinning.

Dat alles kan wel kloppen, toch blijft de fysieke inspanning in e-sports minimaal. Maar het feit dat woordenboeken de definitie van ‘sport ‘ omschrijven met de woorden ‘fysiek’ en ‘athletisch’ heeft toch ook niet verhinderd dat darten en snooker naast tennis of voetbal staan? En een top e-sporter hoeft misschien fysiek niet zo fit zijn als andere topsporters, maar mentaal des te meer.

De Amerikaanse sportzender ESPN besteedt wel wat aandacht aan e-sports en zend regelmatig internationale toernooien uit. Het was het derde jaar op rij dat gaming werd opgenomen in het Extreme Sports event de X Games voorbije winter. Daar staat er een tent vol met computers naast de enorme ski- en snowboardpiste. Een ietwat eigenaardig beeld.

Dit jaar werd Halo 5 aangekondigd als nieuwkomer op het veld, met Microsoft als grote sponsor: eens iets anders dan Nike? Toch liet John Skipper, de baas van de bekende Amerikaanse sportzender, uitschijnen dat hij amper interesse toont voor e-sports en het op dezelfde lijn stelt als zeg maar dammen. Het uitzenden van de e-sports competitie is voor hem een tactische zet om winst te maken, meer niet. Het opnemen van e-sports in de Winter X Games klopt dan demografisch gezien wel weer. De gemiddelde leeftijd van de toeschouwers op de wintersport ligt tussen 12-34 jaar en dit komt overeen met het doelpubliek van de game events.

Tim Warwood, een sportcommentator voor de BBC en voormalig snowboard kampioen, is het eens met Skipper. “Om kinderen te zien staren naar computerschermen binnenshuis, in plaats van te snowboarden of te skiën, dat lijkt mij gewoon niet oke”, zegt hij. “Toen ik een kind was ging sport over buiten zijn, je wordt nat, het is modderig, je geraakt buiten adem – je gaat niet buiten adem geraken door je duimen op een controller plat te drukken. Ik vind het een beetje raar – maar misschien ben ik gewoon oud”.

Warwood herinnert zich een tijd – niet zo lang geleden – toen snowboarden evenmin als een sport werd beschouwd en snowboarders de outsiders waren… “Toen ik begon met snowboarden,” zegt hij, “niemand kende die sport, mijn oma dacht dat ik een professionele snowballer was – dat ik professioneel sneeuwballen gooide voor de kost.”

Nu de computer gamers in aanmerking komen voor Amerikaanse topsport visas, universitaire beurzen en er pronostieken over worden opgemaakt, lijken ze hun vaste stek verzekerd te hebben. Misschien een kwestie die terug zal komen richting de Olympische Spelen.

Maar om een Olympische discipline te worden, dat ligt wat moeilijker. Computer games evolueren namelijk aan zo een hoog tempo dat een toernooi jaren op voorhand organiseren en spelers selecteren een moeilijke taak is.

Blogpost door Alexia Simons.

2 reacties op “[Gastblog] Is e-sport een sport?

  1. Pingback: Tinderen voor de sport: Padel (#1) | SPORT.Blog

  2. Pingback: The Future of Sports Media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s