Op de achterflap lees je:

Vijf jongens, vijf aardige jongens. Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Their finest hour, als ze het eenmaal zijn. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar. Ongenadig en definitief. Vijf jongens, vijf aardige jongens.

In het bijhorende filmpje zie je:

De Val is een boek van Matthias M.R. Declercq. De eerlijkheid biedt mij te zeggen dat ik het boek zelf nog niet las. Toch durf ik al warm aanbevelen: koop dit boek. En niet omdat de schrijver ervan toevallig mijn schoonbroer is.

De lancering van De Val enkele weken geleden in Gent, waar anders, was al om stil van te worden. Matthias las een passage voor uit het boek en de aanwezigen luisterden ingetogen. Daarna namen enkele hoofdpersonages plaats in fauteuils vooraan. Eén voor één kwamen ze aan het woord. Keer op keer hoorde je een sleutelverhaal. En beetje bij beetje viel de puzzel in mekaar.

Want dat is wat mij persoonlijk aangreep. De schijnbaar onzichtbare link tussen de gebeurtenissen. Voor een buitenstaander ogenschijnlijk alleenstaande drama’s. Voor de betrokkenen een aaneenschakeling aan tegenslagen.

Een scenario dat ze in Hollywood als onwaarschijnlijk zou categoriseren, hoorde je. En toch is de akelige waarheid dat wat die vijf jongens overkwam, keiharde realiteit is.

Maar het boek is zowel een lach als een traan. Er zijn ook passages die je doen lachen. Waarschijnlijk bij wijlen weemoedig maar toch lachen.

Dus daarom: koop dit boek.

Ik las de voorbije jaren enkele non-fictieve sportboeken. Mike Tyson, Andy Van Der Meijde, René van der Gijp, Allen Iverson,… Meestal rauwe verhalen maar De Val is toch van een ander allooi. Ik ben zelf geen doorwinterde koersliefhebber maar dit verhaal is zoveel meer dan koers alleen en is dus leesvoer voor een veel groter publiek.

Stop met zoeken naar een eindejaarscadeau, u hebt er zonet een gevonden:

cover

3 reacties op “Leestip: De Val

  1. Pingback: 11 sportboekentips | SPORT.Blog

  2. Pingback: Soms haat ik sport

  3. Pingback: Van Brugse koeienstal naar ruimteschip in Marseille – Sport Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s