Olympische Spelen

Koop eens een Olympische fakkel

Mailtje onlangs in de mailbox van SPORT.Blog. Dit stond er in:

Unieke Olympische fakkel onder de hamer

Verwachte opbrengst 100.000 euro

Gent, 12 februari 2018 – Liefhebbers van de Olympische spelen kunnen deze week hun hart ophalen bij online veilingwebsite Catawiki. Daar wordt tijdens een speciale Olympische Spelen veiling namelijk één van de meest waardevolle en bijzondere Olympische memorabilia ter wereld aangeboden.

53d7b9b8-7f48-4b15-8fc8-dd361d1b796b

Het gaat om de fakkel die voor de Olympische winterspelen van Turijn (Italië) in 2006 is gebruikt en onderweg onder andere naar de top van de op 5 na hoogste berg ter wereld (de Makalu-berg van 8.450 meter) is gebracht. Wat de fakkel echter zo speciaal maakt is dat deze tijdens zijn reis onverwacht werd gesigneerd door niemand minder dan de Dalai Lama. De spiritueel leider van het Tibetaanse boeddhisme signeerde de fakkel toen de Olympische expeditie door de Indiaanse stad Dharamsala trok, waar de Daila Lama in ballingschap leeft. Naast een handtekening plaatste de Dalai lama ook een vredesboodschap op de fakkel; ‘Ik bid dat alle levende wezens in geluk leven’. Volgens Catawiki gaat het om een uniek object met een boodschap die de Olympische gedachte onderstreept. Wie de fakkel wil kopen zal echter diep in de buidel moeten tasten. De verwachting is dat de opbrengst voor de fakkel tot 100.000 euro kan oplopen. Een deel van de opbrengst zal gaan naar Tibetaanse vluchtelingenkinderen.

Meer topstukken

Naast de fakkel verwachten de experts van Catawiki tijdens de veiling ook veel belangstelling voor een aantal andere objecten. Zo kan er worden meegeboden op onder andere een gesigneerde sportschoen van Usain Bolt, een gesigneerd basketbalshirt van Magic Johnsen en een aantal originele entreetickets van de Olympische Spelen van 1928 en 1932. ”De Olympische Spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld en staan altijd bol van bijzondere verhalen. Om deze reden vind je dan ook in alle uithoeken van de wereld verzamelaars van objecten die met de Olympische Spelen te maken hebben”, aldus Catawiki.

Voor de geïnteresseerden: je kan de veiling vinden deze link.

Wat ik mij afvroeg: is die fakkel echt zoveel waard? Na wat opzoekwerk zou het effectief wel eens zo kunnen zijn. Zo vond ik een artikel terug uit 2012 dat schreef dat de Olympische fakkels heel gegeerd waren op eBay.

Het is namelijk zo dat je als fakkeldrager blijkbaar je fakkel kan kopen voor 199 pond (246 euro). Nochtans kost het 500 euro om die te maken. Mooie deal dus.

En zeker al als je leest dat er tot meer dan 60.000 pond werd geboden op eBay indertijd voor zo’n fakkel. Er was zelf iemand die beweerde een bod van 150.000 pond ontvangen te hebben. Hele mooie deal als je het mij vraagt.

 

0 reacties op “Koop eens een Olympische fakkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s