– Deze blogpost kwam er dankzij Netflix –

Het zou zomaar kunnen staan aan het eind van deze blogpost. En toegegeven: het zou er toch maar mooi staan. Een samenwerking van SPORT.Blog met Neflix.

Jammer maar helaas… Ze mogen altijd bellen natuurlijk.

En toch heeft Netflix iets te maken met deze blogpost.

Netflix tipte me namelijk onlangs over een nieuwe film in hun aanbod op basis van mijn voorkeuren. Mijn voorkeuren zijn naast de typische Netflix series, House of Cards om er maar één te noemen, ook deze aanraders:

  • Stop At Nothing: The Lance Armstrong Story –  De ‘rise and fall’ van een persoonlijke sportheld. Moet ik nog bekijken maar ben ik nu al razend benieuwd naar.
  • Coach Carter – Al 100 keer gezien en ik ga hem straks met veel genot voor de 101ste keer bekijken.
  • One In A Billion – Een documentaire over de eerste NBA – speler uit India.
  • Boris Becker: Der Spieler – Je weet wel, die kerel die zijn Grand Slam trofeeën wil verkopen maar ze kwijt is. Iedereen verliest wel eens iets, toch?
  • Iverson – Een tragisch maar oh zo fascinerend fenomeen waar ik eerder al eens over schreef. Het boek bekoorde mij wel meer dan de docu.
  • The People Of O.J. Simpson – Nog zo’n tragisch sportfenomeen. Toen de reeks op tv werd uitgezonden, besloot ik toen om er een blogpost over te schrijven.

Slotsom: ik maakte het dat algoritme van Netflix niet echt moeilijk. Ik ben geïntegreerd door verhalen in de sport.

Dit was de tip: Concussion.

En dit was de trailer:

Een schijnbaar klassiek verhaal van sportvedetten waarvan het hoofd op hol slaat en die uiteindelijk in de goot belanden. Dixit Tyson, Simpson, Iverson,…

Zo leek het.

Alleen blijkt ‘hoofd op hol’ hier letterlijk te nemen, ontdekt de forensische patholoog Bennet Omalu (gespeeld door Will Smith), na de dood van NFL-legende, Mike Webster.

Het onderwerp boeide me eerder al toen ik de documentaire The Crash Reel zag over Kevin Pearce en er een blogpost over schreef. Pearce was een superbelofte in het snowboarden, hij legde Shaun White het vuur aan de schenen, maar viel tijdens een training zwaar op zijn hoofd. Met hersenschade tot gevolg. Hij herstelde nooit meer helemaal.

Concussion start bij de dood van Mike Webster, voormalige NFL-speler en opgenomen in de Hall of Fame, en deint geleidelijk aan uit tot een potentiële tsunami voor de NFL. Omalu ontdekt dat er meer aan de hand is. Door herhaaldelijke harde stoten op het hoofd van Webster, trad er namelijk hersenschade op die onomkeerbaar bleek. Omalu trekt aan de alarmbel en noemt het CTE (chronic traumatic encephalopathy).

Met zijn ontdekking ondermijnt hij de hele toekomst van de NFL, de oer-Amerikaanse sport waar je niet aan mag raken, en de film vertelt het verhaal van Omalu’s strijd en de gevolgen. Hoe dat afloopt, ga ik uiteraard niet verklappen.

football-622873_1920 (2)

Voor wie net als ik geïntegreerd is, raad ik aan om eens deze Wikipedia-pagina te bekijken. Niet alleen football, maar ook ijshockey, worstelen, MMA, voetbal, rugby, baseball,… komen ter sprake.

Het leidt tot een maatschappelijke discussie over erkenning van een problematiek. Voor ons Flandriens zou het over de koers kunnen gaan, voor Amerikanen over de NFL.

Als een been gebroken is dan aanvaarden we allemaal dat we moeten wachten tot het genezen is, als we een klap op het hoofd krijgen dan ‘denken’ we dat het wel zal meevallen.

Om af te ronden een quote uit een andere Netflix serie, ‘My next guest needs no introduction with David Letterman‘:

Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.

David Letterman interviewde Obama en die vermelde terloops bovenstaande uitspraak van Daniel Patrick Moynihan, een voormalig Amerikaanse politicus.

Obama refereerde uiteraard naar Trump en co maar de uitspraak is overal op toepasbaar. Ook op deze blogpost en hoe de NFL omging met de ontdekking van Bennet Omalu. Breek daar je hoofd maar eens over.

En ohja.

Dank u Netflix.

PS: Deze nacht is er de Super Bowl, dé hoogmis van de NFL waar opnieuw miljoenen Amerikanen naar zullen kijken.

1 reactie op “Hoofdpijn dankzij Netflix

  1. Pingback: Nieuw op Netflix: Lokeren ‘til I die

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s