Fietsen Wielrennen

Klimmen voor je leven

Vooraf

Op de weg ernaartoe met de bus slokt berg na berg je op. En spuwt je opnieuw uit. Wanneer ik probeer te slapen, is het net alsof mijn dochter in onze slaapkamer met de lichtschakelaar speelt.

Licht aan. Licht uit. Licht aan. Licht uit.

Als ik mijn ogen open dan hangen de wolken zo laag dat ik ze kan wegblazen. Of dat denk ik toch. De bergtoppen verduiken zich. Als een lichtbundel op een bühne schijnt de zon door het wolkendek op de bergflanken. Ik kijk over mijn schouder naar buiten. Een beek langs de weg, gepriemd tussen de plooiing van twee flanken, zwelgt van gesmolten ijs en hapt naar adem. Hij lijkt wel te verdrinken door het teveel aan water.

Wanneer we er zijn, galmen de klokken van de kerk over het dorpje. Het is half zes in de vooravond. Een Italiaanse wegenwerker kijkt mij aan wanneer ik gepakt en gezakt voorbij wandel. Hij knikt vriendelijk en kijkt mij na tot ik het brugje over ben.

In de verte druppelen enkele fietsers langs een steile weg naar beneden. Ze zien er gelukkig uit. Hun wielertruitjes zijn Vlaams. In ’t passeren vang ik hun vluchtig gesprek op. Er komt regen aan, zeggen ze.

Op weg naar mijn hotel kijk ik rond. Een knalrode sigarettenmachine met een toepasselijke asbak ernaast kleurt het straatbeeld. Je koopt er Philip Morris, Winston & MS uit de muur. Wist ik niet beter dan zou Philip Morris een steengoede coureur kunnen zijn. En Winston een bliksemsnelle sprinter.

Het bordje langs de weg toont: Bormio.

Het dorpje doet mij vreemd aan. En dan weet ik waarom: Bormio is bipolair. Als ’t koud is, is het een skioord. Als ’t warm is, is het een fietsoord. De paspoppen in de winkel dragen vandaag geen wijde, dikke broeken en veel te grote skibrillen maar nauw aansluitende broekjes en fijne, aerodynamische brillen. Naast een metershoog plakkaat van een snowboarder pronkt een koersfiets in de etalage.

Langs de flanken van de bergen zie je groene, kale stroken tussen lange rijen bomen. Alsof iemand met een scheermesje langs de flank gleed. Wat je nu ziet is een sneeuwpiste zonder sneeuw en met bomen als bakkebaarden.

Je hebt het gevoel dat je net je afspraak hebt gemist. De sneeuw is weg, je loopt in een winkel die uitverkocht is. Maar Bormio is niet uitverkocht. Helemaal niet. Ze hebben gewoon hun gamma uitgebreid. Hun baseline: voor alle seizoenen.

Tijdens

Wij zijn Galliërs. Te midden van Italië is Bormio vandaag van de Belgen. De voertaal is Vlaams. Voor één dag telt dit dorpje geen 4.000 inwoners maar 5.500. Er is zelf toverdrank die het etiket ‘sportdrank‘ draagt.

En oh ja: de zon schijnt. Dan toch.

Vandaag knallen hier 1.500 mensen de Stelvio op. Da’s de berg van Thomas De Gendt. Hij ronde er in 2012 een van zijn straffe solo’s af tijdens de Giro. Maar de Stelvio da’s ook de berg van Climbing For Life.

Climbing For Life is het jaarlijkse goede doelen evenement dat in het teken staat van diabetes, georganiseerd door Golazo. Er zijn ook 12 deelnemers met (een verhoogd risico) op diabetes die de Alpenkolos zullen temmen. Begeleiding krijgen ze van mijn collega’s van Energy Lab.

In het deelnemende peloton is er ook een groep die ik begeleidde als project manager. 12 werknemers van Accenture zijn gedurende een halfjaar getest en opgevolgd door ons. Vandaag is het hun moment suprême.

Ze zijn vandaag geen Technology Consultant, Software Engineering Analyst of Strategy Analist maar bergentemmers. Zet daar maar op je LinkedIn. Ze jagen op de rode vod en voelen zich en passant allemaal Thomas.

Bergentemmen is een eenzame job. Er is niemand die voor jou op de trappers stampt. En toch is het de groepssfeer die hen vooruit stuwt, beamen ze.

1 voor 1 halen ze de top. Elk op hun tempo en met hun verhaal. Iemand stopte voor een foto omdat het landschap zo fantastisch was, iemand anders knalde als 2e snelste van het pak omhoog.

Een foto legt hun overwinning vast:

En nog een:

Nadien

Ze zijn blij en trots. ’s Avonds wordt er gedanst. Een pintje mag nu wel.

Project Manager out.

*mic drop

2 reacties op “Klimmen voor je leven

  1. Pingback: Bye bye Energy Lab, hello Chili Publish – SPORT.Blog

  2. Pingback: Bye bye Energy Lab, hello Chili Publish – LIFE ON EARTH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s