Opinie Volleybal

“Ier nen euro!”

De misschien wel succesvolste nationale sportploeg van het moment schittert wederom met veel bravoure. Echter worden ze gedeclasseerd tot pagina elvendertig van het sportkatern. Na die tricolore trots op noppen. Na de coiffures van een Portugese geste. Misschien nog net voor de uitslagen van het Provinciaal Kampioenschap kaarten.

We helpen u even. Op het recente EK haalde de nationale vrouwenploeg een bronzen plak, de heren haalden kwartfinale. Ze kregen hiervoor een dagvergoeding van 25 euro. De baseline van dit succesverhaal kon evengoed zijn: ‘Ier nen euro!’. Een intrieste economische logica die hun prestaties enkel maar opwaarderen.

Akkoord, dat Koning voetbal alomtegenwoordig is, is enigszins logisch. Het eigent zich megalomane trekjes toe en daar draagt elke duivelse fan in een duivels truitje met duivelse schmink voor een duivels scherm op een duivels marktplein aan bij. Verduivelde massahysterie om verdedigers die moeten knijpen, driehoekjes in ’t gras of een halfnaakte WAG. Slechts één echt goede wedstrijd op het WK spelen en die ene koning van het land mag al op bezoek bij die andere.

Deemoedig hopend op ook een ietsepietsie erkenning is er nog een andere sport die op dit moment wil en vooral mag pronken. Ergo volleybal, maar dat had u hopelijk al door na het lezen van de tweede alinea. Onze Yellow Tigers werden net tweedes op de prestigieuze China Volley Masters. Onze Red Dragons wonnen hun poule in de World League en en werden tevens derde in de Final Four van de tweede divisie. En passant verzamelden ze airmiles als waren het paninistickers want ze moesten voor hun huzarenstukje de wereld rondvliegen.

De Red Dragons stegen dankzij hun recente exploten van plaats 37 op de wereldranglijst naar een 22ste stek. De Olympische Spelen zijn zelfs niet langer een fata morgana maar een heus objectief aan het worden. En het summum moet nog volgen. Binnen enkele weken nemen beide ploegen deel aan het WK volleybal. Dat  gebeurde 36 jaar geleden voor het laatst. Rode Duivelsgewijs zou je bijna durven denken. Bijna, want hun opmars ging op kousenvoeten want zonder die noppen eronder en dus schijnbaar verwaarloosbaar. Sneu voor het volleybal.

Edoch, het is nog niet te laat! Daarom, een warme oproep. U neme allen uw agenda en u noteert met stip: 3 september start WK volleybal mannen in Polen, 23 september start WK volleybal vrouwen in Italië.

Vervolgens legt u dat duivels truitje en die duivelse schmink veilig weg zodat u die in september snel terugvindt. Daarna regelt u het dat op de data dat ofwel de Dragons ofwel de Tigers spelen op het WK, er op het dichtstbijzijnde marktplein een groot scherm staat. Indien echt niet haalbaar, dan eist u terstond dat elk café een televisiekanaal zoekt dat het WK zal uitzenden. Misschien hebt u daar een schotelantenne voor nodig.

En een leuk surplus zou een collecte kunnen zijn, nog deze week hekelde Dominique Baeyens de gebrekkige organisatie van de bond dus enig financieel duwtje zou wel helpen. Dat moet zelfs niet veel zijn. Een volleyballer heeft geen pedicure, coiffeur of veertigkoppige delegatie nodig om uit te blinken.

Op sportief vlak zijn de parallellen tussen de opmars van het Belgische voetbal en volleybal eigenlijk eenvoudig te trekken. Nu nog de waardering ervoor.

4 reacties op ““Ier nen euro!”

  1. Pingback: Sportpaleis, waar zijn die handjes? | Pieterjan Blondeel Sport.blog

  2. Pingback: Het volleybaljaar samengevat in getallen die tellen | SPORT.Blog

  3. Pingback: Belgische volleybalweelde | SPORT.Blog

  4. Pingback: Was 2015 nu hét jaar van het volleybal? | SPORT.Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s